Malé dítě prská

Malé dítě prská

Malé dítě prská

Prezident Václav Klaus sliboval, že nebude aktivistickým prezidentem – narážka na jeho předchůdce Václava Havla. Svůj slib dodržuje, pouze se věnuje jistým aktivitám. Nyní třeba bojkotu ratifikace Lisabonské smlouvy.


Tony Barber z Financial Times se celkem trefil, když Klause ve svém blogu popsal jako malé dítě. I malé děti se chovají vzdorovitě jako nyní prezident po schválení smlouvy Senátem – sabotují rozhodnutí ostatních, obvykle rodičů. Na rozdíl od Klause k tomu ale mívají dobrý důvod: rodiče se v okolí svých malých potomků chovají poťouchle - a kdo by chtěl poslouchat šišlající tvory?


„Je to velmi smutný doklad dalšího selhání významné části našich politických elit, které v různých obdobných okamžicích až příliš dobře známe z české historie,“ prohlásil pateticky Klaus na adresu senátorů.
Doufám, že měl na mysli největší data naší historie, nic menšího se k němu nehodí: rok 1948? Nebo snad 1968? Anebo 2003 a následně i 2008, roky jeho zvolení do prezidentské funkce? I když mám problém používat slovo elity ve spojení s politiky, zvolení Klause prezidentem určitě selháním bylo. Už kvůli Ladislavu Jaklovi: ještě pár let obětavé práce a vypadá mu i zbytek vlasů.
Vůbec nejde o prezidentovy výhrady ke smlouvě, jako každý na ně má právo. Jde o to, že jsme se kdysi rozhodli pro parlamentní demokracii s dekorativním prezidentem, spolehlivým otvíračem hradní brány, a tak jsme to zapsali do ústavy. Za to jsme mu taky svěřili největší hrad v zemi!
Klaus by měl nyní respektovat parlamentní vůli a smlouvu podepsat. Odkaz na Irsko, které zřejmě čeká druhé referendum, je irelevantní. Irové žádného Klause nepotřebují, rozhodnou se sami.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)


Tony Barber: BLOGS.FT.COM/BRUSSELSBLOG
Související články:

Anketa: HLASOVALI BYSTE PRO LISABONSKOU SMLOUVU? (Reflex online, 6. 5. 2009)
Proti smlouvě se zatím vyslovilo pouze Irsko, kde se občané vyjádřili v referendu. Pokud by se lidové hlasování konalo i u nás, dali byste Lisabonské smlouvě svůj hlas?
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (STŘEDA 6. KVĚTNA) (Reflex online, 7. 5. 2009)
Co bude dělat prezident, je jeho věc. Bude zdržovat, počká si na výsledek irského referenda (zrovna tohle mi nepřipadá úplně nekorektní, ať se Irové rozhodnou relativně svobodně).