Příliš horký kokain

Tak už to všichni víme: extrenér fotbalové Sparty František Straka nešňupal kokain, jak o něm na základě údajných anonymních zdrojů v době vyhazovu z klubu napsala MfD. Straka splnil svůj slib a nechal si udělat vlasový test, který spolehlivě detekuje (či jako v jeho případě vylučuje) užívání drogy. „Žaluju ty pány z novin, kteří se snažili pošpinit moje jméno. Chci finanční satisfakci. S právníky půjdeme až do toho nejzazšího bodu,“ řekl Straka sobotním LN. Skvělá zpráva!

Skoro se mi chce říct - čas na menší lajnu… Jen si dělám legraci, samozřejmě. Nikdo aspoň trochu seriozní nechce být spojován se stejnou drogou jako Petr Muk v jeho současném britském období.
V souvislosti se Strakovým očištěním mě jen napadá, jestli se spíš než o dobrou nejedná o špatnou zprávu, a to i pro Spartu. Podle posledních výzkumů (stejně jako zvyšujících se příjmů a stále entuziastičtějších nálad návštěvníků klubů) je kokain, především v metropoli, kde klub sídlí, velmi módní a oblíbenou drogou. Lekce z klubového PR, které obvykle nezná pojmy jako osobní čest nebo čistý nos a kvůli image jde vždy s trendy, by proto logicky napovídala, že i Straka měl jít s trendem a například říct: „Co šňupám koks, nezdají se mi naše výkony tak tristní….“ Každý, kdo tuhle drogu kdy zkusil a sledoval trenérovy emotivní erupce na tiskových konferencích, by mu určitě věřil… (právníci: to byl jen špatný pokus o vtip!)
Ve skutečnosti je Strakova pravda jen velmi špatnou zprávou o stavu českých médií. Pamatujete si ještě sportovního reportéra MfD, jak v televizi obhajoval článek, v němž napsal, že sice Straku nikdy šňupat kokain neviděl, potvrdily mu to ale výpovědi anonymních lidí, jejichž jména nemůže zveřejnit, protože - buď neexistují, nebo lžou? Radši na něj zapomeňte, nebyl to hezký pohled. Mladík pubertální nejistoty nebyl schopen konkrétně doložit nic kromě anonymních senzacechtivých žvástů hodnoty hospodské pomluvy vyřčené u mušle po desátém pivu. Což je prý i častý způsob, jak se poté, co si Stanislav Gross začal hrát se štěnicemi, předávají důležité informace mezi českými novináři. Tedy jen jsem to slyšel, nic konkrétního……
Stejně jako informaci, o níž prý dávno nikdo nepochybuje: MfD je až na výjimky běžný bulvár, jemuž jeho šéfredaktor eufemisticky říká horké noviny. Možná proto, že se z nich až příliš často kouří. Ostatně reakce zástupce šéfredaktora MfD Roberta Čásenského v LN na Strakův test, vyvracející zveřejněnou pomluvu, mluví za vše: „MF Dnes nikdy nenapsala, že František Straka užívá či užíval kokain nebo jinou drogu. Informovala pouze o tom, že se v souvislosti s jeho odvoláním z místa trenéra Sparty Praha tato informace šířila v prostředí českého fotbalu (…).“
Kašlu na Muka. Nemáte někdo lajnu? Z prostředí MfD prý v poslední době uniká celkem dobrej matroš…