Miss je hezká kobyla

Nejkrásnější žena Česka se jmenuje dívka číslo 18.... Normálně bych se díval v sobotu večer na záznam Oblomova z Dejvického divadla (ČT 2), ale byl jsem tak zklamán rádobyhumorným výkladem režiséra M. Krobota (pořád jsem měl před očima jedinečnou dramatizaci – filmovou – Nikity Michalkova), že jsem průběžně přepínal na Novu (Donutilovu talkshow na ČT 1 jsem nevydýchal, žvanění přece patří do hospody). Když už nic, tak se alespoň podívám na hezké holky, říkal jsem si.
Hezká byla například Dejdarova spolumoderátorka Šeredová, ale ta mi byla zase agresivním tónem svého hlasu a celkovou profesionální chladností tak protivná, že to nezachránila ani dokonale plnými ňadry. Hezká byla i vítězka, jenže když otevřela pusu, měl jsem dojem, že ke mně mluví robot číslo 18. Ale zlatý hřeb večera nastal v okamžiku, kdy se mikrofonu na pódiu chytil prezident soutěže M. Zapletal.
Hezky se rozhovořil o soutěžích koní, o volbě nejkrásnějšího koně, o kráse zvířecí i lidské. V podstatě uchazečkám o titul miss říkal, že jsou kobyly. Těžko říct, jestli to byl záměr, soutěž miss takto shodit, ironizovat, ale protože to říkal sám prezident, asi v tom žádná ironie nebyla – podkopával by tím přece svůj byznys, a to nedává logiku. On to prostě myslel vážně. Pro něho je ženská to samé jako kůň. Upřímně řečeno, nemám pro ty vyčouhlé blběny na pódiu žádné slitování, docela jim to patří, ale na druhou stranu – je jim okolo dvaceti, nemají žádné životní zkušenosti, nejsou možná ani moc chytré, chtějí do světa, chtějí být slavné, úspěšné, bohaté... Kdo by nechtěl?
Takže mi ten Zapletalův monolog připadal nakonec unfair, netaktní a pohrdavý. Jako proslov seladona, který přece už ví své, má tu svoji stájičku, má ty své kobylky a na nich si občas ještě moc pěkně zajezdí... Měl jsem pocit, že i Šeredové dost ztuhly rysy, když tohle poslouchala a měla se tvářit mile a vesele, jenže je profesionálka a ví, za co je placena, takže si kydání hnoje na ženskou hlavu nechala líbit. Bohužel svůj stín nepřekročila, nevlepila Zapletalovi facku a neřekla „Tohle´s přepísk, ty trapnej prezidentíčku...!“. A neudělala to ani novopečená miss, dívka číslo 18. Kdyby k tomu našla dost odvahy, nebyla by asi Miss České republiky (protože by určitě porušila některé z interních pravidel soutěže), ale pro mě by byla skutečnou hrdou královnou, kterou by mělo smysl ctít a oslavovat.

halada@reflex.cz