Zelený Baull 13 / A zase ten Tygřík…

O víkendu zvítězil Tiger Woods podruhé ve své kariéře na British Open, nejstarším ze čtveřice major turnajů – konal se už 134. ročník. Šlo o turnaj s nebývalou finanční dotací přesahující sedm milionů dolarů, navíc se hrálo v St. Andrews, tedy v rodišti golfu. Se svou kariérou se tu ještě k tomu loučil Jack Nicklaus, legenda světového golfu č. 1 a držitel dosud nepřekonaných osmnácti majorů...

. Všechny světové televizní stanice tuhle událost monitorovaly od rána do večera, na CNN i BBC World Woodsův triumf daly hned na první místo ve zprávách.
Jenže u nás například MF Dnes uveřejnila jen výsledek v rubrice věnované statistickým údajům. I v televizních zprávách nešlo o nejdůležitější informaci. Golf je u nás zatím mediálně vnímán jako okrajová záležitost, ačkoli například v USA svou oblibou daleko převyšuje například lední hokej. Na útlak ze strany hokeje a především fotbalu si nemusí stěžovat jen golf, například cyklistika je na tom podobně. O Tour de France se píše hlavně proto, že v létě se nehraje ani fotbal ani hokej, ale jakmile tyto sporty od podzimu do jara převládnou, jdou kolaři s Giro d´Italia nebo Vueltou hned na druhou, či spíše třetí kolej. A to přitom na kole u nás jezdí miliony lidí!
Woodsovo vítězství je jeho druhý letošní major (po Masters) a když k tomu připočteme jeho druhé místo na US Open, vypadá to, že Tiger chytil po loňských a předloňských slabých výsledcích druhý dech. Možná ho k lepším výkonům přiměly soukromé poměry (onemocnění otce i jeho vlastní svatba), spíš se ale zdá, že Woods se koncentruje na jediné: na překonání Nicklausova rekordu osmnácti majorů. Bylo by pochopitelné, kdyby si po vítězných šňůrách z přelomu století dopřával trochu oddychu na normálních turnajích. Jenže major tituly jsou něco jiného - Woods možná nemá tu běžnou turnajovou motivaci, ale motivace k vyhrání majoru mu neschází.
Dobrým příkladem téhož může být Woodsův krajan, cyklista Lance Armstrong. Ten během roku také moc nezávodí, zato když se postaví na start Tour de France, je nezachytitelný, nejrychlejší. Všechno, co má, dává do tohoto jediného – ale největšího – závodu roku. Tady mu, stejně jako Woodsovi při majorech, nechybí ctižádost.
Woods má zatím deset major titulů, Nicklaus ten svůj poslední vyhrál v 46 letech. Woods má minimálně ještě deset let na to, aby ho překonal. Kdyby se mu podařilo vyhrát jen jeden major za rok, Nicklause by předstihl.
Mám dojem, že stejně jako si Armstrong řekl, že sedm titulů z Tour de France mu stačí ke spokojenosti, bude i ta dvacítka Woodsovi stačit. Kolik je asi sázkový kurs na tuhle metu? Kolik byste si vsadili vy?