Co mi o rvačce řekl Robert Záruba

Nebudu hrát nezúčastněného. Se sportovním komentátorem Robertem Zárubou kamarádíme už osmnáct let, od té doby, co jsme spolu v prvním ročníku žurnalistiky jezdili na valníku na chmelu. Mám Roberta upřímně rád, znám ho docela dobře, vím, jaký je jeho „morální a charakterový profil“ a jestliže se s někým pral, tuším, že to asi nebylo jen tak pro nic za nic.

Jiřího Balvína naopak neznám. Ale četl jsem jeho deníček, který vydal po odvolání z ředitelské funkce a z této četby jsem si o něm vytvořil nelichotivý obrázek. Kupříkladu tam stále píše, jak chodí po večírcích a bývá tam až do rána.
S Robertem jsem se shodou okolností viděl v neděli odpoledne, zhruba dvanáct hodin po TýTý rvačce. Měl na hlavě velkou bouli a odřenou ruku. K doktorovi pro neschopenku ovšem nešel. Samozřejmě mi incident detailně popisoval, nejkomičtější prý ale bylo, že se vlastně do rvačky vůbec nedostal: už už se blížil k jisté osobě, která bojovala na Balvínově straně (Balvín totiž vůbec nebyl sám proti přesile), jenže měl lakýrky a ty mu na naleštěné podlaze Kongresového centra podjely a on upadl. A pak upadl ještě jednou. Prý to celé připomínalo Ladovy kresby.
Roberta nechám stranou, jeho roli nejsem schopen posoudit objektivně. Nicméně o výměně slov a pěstí mezi Balvínem a Markem Wollnerem si nedělám žádné iluze. O Balvínovi si myslím své (viz výše), Wollner mě zase svého času naštval svým arogantním a neprofesionálním moderováním diskuzí při uvedení seriálu 30 případů majora Zemana. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Balvín zřejmě Wollnera slovně vyprovokoval, Wollner mu ji zřejmě natáhnul... Balvín byl zřejmě opilý, Wollner možná už také něco pil... Komu mám tedy fandit? Nikomu.
V pondělí jsem ovšem četl prohlášení, které nezklamalo. Napsala ho členka Rady ČT Helena Fibingerová: "Rada ČT je vystavena stále většímu tlaku, aby byl do konečného výběru vrácen prozatímní ředitel Klimeš. Redaktoři Wollner, Záruba, Kaizr, ať již měli jakékoliv tužby, nemohli udělat nic horšího pro to, aby je Rada ČT eventuelně vyslechla a došla k nějakému rozumnému kompromisu. Jejich chování je signálem, že v České televizi znovu začínají nabývat rozhodující vliv lidé, kteří nejsou ochotni respektovat pravidla demokracie, a již vůbec ne pravidla slušného chování nezbytná pro výkon funkce redaktora veřejnoprávní instituce," uvedla doslovně. Zapomněla ovšem dodat jednu věc: Balvín nebyl bezbrannou obětí incidentu, byl jejím přímým účastníkem, který se také nechoval podle pravidel slušnosti. Jak je možné, že Rada ČT vůbec takového člověka zvolila ředitelem? A je smutnou vizitkou paní Fibingerové, že za tohoto člověka stále dává ruku do ohně. A navíc vůbec nepochybuji o tom, že kdyby sama byla účastnicí takového incidentu, a kdyby ji samotnou někdo urážel, jednu by někomu také asi natáhla.