Vrtule patří do šrotu!

Větrné elektrárny jsou drahý a nespolehlivý zdroj energie, který navíc poškozuje ráz krajiny. Proto je nesmyslné, aby stát jejich další rozvoj podporoval! Ne, že bych si to myslel, ale takhle nějak argumentovali minulý týden poslanci při projednávání zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, když několik z nich předneslo pozměňovací návrhy, které chtěly omezit podporu právě pro větrné elektrárny. Jak už to u nás bývá, neslo tohle jednání rysy absurdní frašky.


Pokud by totiž poslanci mysleli svoje výhrady vážně a rozuměli by věci, pak by dávalo smysl, kdyby odmítli podporu pro všechny větrné elektrárny. Jenže takový byl jen jeden z návrhů. Ostatní poslanci navrhovali různá omezení, například podporovat jen elektrárny do výkonu půl megawatu. Něco takového prozrazuje naprostého diletanta. Takové stroje se už dávno nevyrábějí, dnešní větrné elektrárny mají obvykle od jedné 1 MW výš. Pokud tento týden návrh při třetím čtení projde, bude to mít přesně opačné důsledky, než protivětrně naladění poslanci zamýšleli. Nevyplatí se stavět moderní výkonné elektrárny, které jsou tišší, otáčejí se pomaleji a na jeden sloup vyrobí více elektřiny. Ale vyplatí se dovážet vysloužilé málo výkonné a hlučné věže, které už v západní Evropě nechtějí a stavět je tu hromadně po kopcích. Na ty stát přispěje i když ve skutečnosti zatěžují krajinu více než ty nepodporované.
Pokud projde všeobecný zákaz, staneme se v Evropě jistou kuriozitou. V EU se sice míra podpory větrné energie výrazně liší, ale žádný stát ji nevyřadil ze seznamu podporovaných obnovitelných zdrojů. Mnohem horší by ale byl paskvil, který by ze státních peněz podporoval dovoz energetického šrotu. Schválně, jaká bude pointa?

P.S. Pokud si přejete více informací o větrných elektrárnách, článek Reflexu najdete zde, případně hledejte na http://www.vetrnyserver.cz a http://www.hnutiduha.cz/aktivity/energetika/oze.html (provětrné stránky) nebo http://www.ekologickatolerance.org (protivětrné stránky).