Co ma společného Švarc systém a zkoušky na gympl?

Způsob, jakým se pokoušeli obhajovat problematické předpisy ministři Škromach a Buzková, byl shodný až roztomile. Oba tvrdili, že k žádné podstatné změně v zákoně nedošlo a všechny ty mediální řeči jsou jen kampaň a zmatek těch, kteří předpisy nepochopili. Je pozitivní alespoň to, že veřejnost neuvěřila ani jednomu ani druhému. Pro firmu, která si nechává od řemeslníka fakturovat, je ten rozdíl docela patrný a snadno vyčíslitelný. Představuje právě ty dva milióny, které mu hrozí podle nového zákona jako pokuta. A rozdíl to je pro ně tak zřetelný, že i vláda po týdnu pochopila a na středečním zasedání narychlo schválila novelu zákona, aby zachránila alespoň nějaké body, které začala hbitě sbírat liberální opozice.


Stejně tak je hezké, když ministryně školství a její náměstek pořád dokola opakují, že se změnilo jediné, státní školy nemusí organizovat druhé kolo přijímaček. Jenže těžko tomu uvěřit, když ještě loni jste se mohli přihlásit v prvním kole na jednu státní a neomezeně soukromých škol. Pokud vás přijali na více škol najednou, mohli jste si vybrat, pokud ne, třeba jste stihli ještě nějakou jinou slušnou školu, která uspořádala přijímačky v jiném než státním termínu. Dneska máte jen jednu příležitost, protože stát vám povolil jen jednu přihlášku v prvním kole a jeden termín zkoušek. Pokud neuspějete, je skoro jisté, že na vás zbudou místa jen tam, kam se nikomu nechce.
Bohužel ve věci přijímacích zkoušek vláda už tak hbitá nebyla, tváří se, že o novele neuvažuje a nepřesvědčila ji ani petice, kterou za jediný týden podepsalo už víc než deset tisíc lidí. Tvrzení, že jde o dezorientované rodiče, kteří se zbytečně bojí o budoucnost svých dětí, je nesmyslné. Stačí se podívat, abyste zjistili, že v první stovce signatářů se střídají ředitelé škol středních i základních se starosty a odborníky na vzdělávání.
Ještě něco mají oba případy společné. Veřejnost se ozvala dostatečně nahlas, aby nebylo možné ji přehlédnout. Takže možná i sociální demokraté časem pochopí, že se stát nemá plést tam, kde ho opravdu není třeba. Jakým způsobem se domluví firma s řemeslníkem nebo účetní je věc těch dvou, stejně jako je zbytečný státní dozor nad způsobem, jakým se lidé hlásí na střední školu. Zkoušky na vysokou jsou toho důkazem. Jen je to třeba často opakovat a to hlasitě. Zvláště někteří politici jsou v tomhle směru mimořádně nahluchlí.