Je panika kolem prasečí chřipky zbytečná?

Je panika kolem prasečí chřipky zbytečná?

Je panika kolem prasečí chřipky zbytečná?

Prasečí chřipka by do Česka mohla dorazit za čtyři až pět týdnů, odhaduje hlavní hygienik ČR Michael Vít. Nebezpečný virus se již objevil na evropském kontinentu, první případy zaznamenalo Španělsko. Infekce se přenáší vzduchem, takže její přenos je velmi jednoduchý.

Prasečí chřipka by do Česka mohla dorazit za čtyři až pět týdnů, odhaduje hlavní hygienik ČR Michael Vít.
Nebezpečný virus se již objevil na evropském kontinentu, první případy zaznamenalo Španělsko.
Infekce se přenáší vzduchem, takže její přenos je velmi jednoduchý. Zmutovaný virus se – na rozdíl od ptačí chřipky – přenáší z člověka na člověka, nejčastěji kýchnutím.
Nejvíce obětí (103) si zatím onemocnění zatím vyžádalo v Mexiku, vzrůstá počet potvrzených případů ve Spojených státech, Kanadě a dalších zemích.
Vakcína proti ptačí chřipce neexistuje. Na virus zabírají podle Centra pro kontrolu léčiv v americké Atlantě nová antivirotika – léky Tamiflu a Relenza. Česká republika má zásobu pro dvacet procent populace. Vít upozornil, že nemá smysl brát antivirové léky preventivně.


S přibývajícími případy se šíří celosvětové obavy. V Mexiku byla zavedena přísná opatření, ale například také Rusko a Čína zakázaly preventivně dovoz vepřového, i když přenos potravou nebyl prokázán; tepelná úprava masa chřipkový virus podle lékařů ničí.