28. březen 2002

Tak je tady úplněk a na mě to všechno nějak dopadá. Možná to není tím úplňkem, možná je to jenom jarní únava nebo na mě dolehly minulé dny a týdny, kdo ví. Už jsem mnohokrát četl a slyšel, že vliv fází měsíce je jenom tmářský blud, pověra, která nemá žádné vědecké opodstatnění. Možná mají pravdu. Ale stejně si myslím, že se za úplňku dějí divné věci.
Například včera sice ještě astronoomický úplněk nebyl, ale měsíc už byl pěkně kulaťoučký, sám jsem ho viděl. O pár minut později jsem viděl v televizi nějaké zprávy z Afghánistánu. Do záběrů se jim tam také vloudil měsíc -- ale do úplňku mu ještě tak minimálně dva nebo tři dny chyběly. Zpráva přitom pojednávala o událostech, které se údajně měly stát jen před dvanácti hodinami. Záhada.
Dlouho jsem se snažil si vzpomenout, jestli má na fázi měsíce vliv zeměpisná poloha pozorovatele, ale došel jsem k závěru, že ne, fázi měsíce přece určuje vzájemná poloha Slunce, Země a Měsíce, ne? Je-li tomu tak, musela by nějakou "drobnou nepřesnost" vyrobit redakce zpravodajstí. Tomu ale nemohu věřit. Zbývá tedy jen jedno vysvětlení: za úplňku se prostě dějí divné věci.