Fantastická příroda: Božská Mazurská jezerní plošina se nachází na severovýchodě země. Najdete zde především přes 2700 jezer. Ta propojují četné ka­nály, díky nimž lze po nich plout na lodi i několik týdnů bez přerušení.

Fantastická příroda: Božská Mazurská jezerní plošina se nachází na severovýchodě země. Najdete zde především přes 2700 jezer. Ta propojují četné ka­nály, díky nimž lze po nich plout na lodi i několik týdnů bez přerušení. Zdroj: Maurisz Cieszewski / www.poland.pl

Historická města: Vratislav (Wrocław) leží na řece Odře, na které najdeme i ostrůvky, jež jsou dnes většinou místem pro odpočinek a výlety
Varšava
Varšava
Varšava
Rynek Główny, Krakov: Hlavní náměstí v polském Krakově je lépe známé pod jménem Krakovský rynek. Dominantou náměstí je Sukiennice, historická tržnice z šestnáctého století, kterou ve století devatenáctém rozšířily novogotické arkády. Zatímco v přízemí budovy se nacházejí obchůdky, v rozsáhlých patrových prostorech najdete muzejní expozice. Na Sukiennici shlíží osamocená sedmdesátimetrová budova Radniční věže, která je posledním pozůstatkem původní radniční budovy, jež byla kvůli špatnému technickému stavu rozebrána v roce 1820. Na opačné straně náměstí o rozloze čtyř hektarů pak na návštěvníky čeká jeden ze symbolů města, dvěma nesymetrickými věžemi charakteristický kostel Nanebevzetí Panny Marie.
12
Fotogalerie

Polsko se stalo jedním z nejvlivnějších hráčů Evropy. Pro Čechy je to i dobré místo pro cestování

Válka na Ukrajině a razantní postoj vůči putinovskému Rusku ještě více posílily postavení Polska v Evropě. Severní soused je stále důležitější i pro Česko, loni byl našim druhým největším obchodním partnerem. A je to také země, která nabízí obrovské množství zajímavých míst pro turisty. O tom všem je nový speciál Reflexu FENOMÉN POLSKO, který je právě v prodeji.

Polsko se výrazně liší od většiny postkomunistických zemí Evropy především v tom, že se odmítá někým někam popostrkovat. Jeho historická zkušenost mu velí, že suverenitu země je potřeba držet pevně v rukou. I z tohoto důvodu se pravidelně propírají jeho spory s Evropskou komisí. Někdo to Polákům vyčítá, ale náš soused tím paradoxně získal daleko větší vliv.    

„Máme staleté zkušenosti, že nemůžeme zůstat pasivní, jinak to skončí špatně. Nemůžeme si to dovolit. Musíme být ve střehu. Jsme k tomu předurčení svoji geografickou polohou. Proto je nutné, abychom byli silní. Podívejte se na mapu – nás nechrání hory, hranice jsou takzvaně tekuté, jsou na rovině. Navíc, Polsko leží na okraji západního i východního světa. Jsme na tektonické linii. Musíme neustále hledat spojence, musíme budovat vlastní sítě,“ říká k současnému postavení Polska ve světě ve speciálu Reflexu politolog Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze.

Ten proto také léta hledá mosty, které propojují Čechy a Poláky. „Poláci mají jinou historickou zkušenost, ale před 100 lety začaly naše národy mnoho věcí sdílet. Obě nezávislé republiky se zrodily v roce 1918. Oba státy spadly po druhé světové válce pod vliv sovětského impéria, na rozdíl od Západu zažili jsme obě totality, nacistickou i komunistickou. Společná je i zkušenost boje za svobodu, transformace a vstupování do struktur Evropské unie a NATO. Není toho málo a v poslední etapě moderních dějin jsou to věci pozitivní. Konečně, chtělo by se dodat. Je to jen hypotetické, ale kdyby se Češi a Poláci úplně propojili, vznikl by podle mě ideální národ. Na jedné straně je polská schopnost improvizace, na druhé česká schopnost trpělivě něco budovat. Kdybychom dokázali ty dva protiklady nějak vyvážit a spojit, bylo by to výborné,“ myslí si Ruczaj.

Větší vliv Polska se dnes projevuje nejenom v politice, ale i v ekonomice. „Poláci při transformaci společnosti po revoluci nečekali, že za ně něco udělá vláda nebo Evropa. Zejména střední třída, která se úspěšně rozvinula a na níž dnes země stojí, vzala věci do vlastních rukou. Je to vidět při podnikání, při němž právě střední třída tlačila a pořád tlačí věci kupředu,“ popisuje ve speciálu Fenomén Polsko stav našeho souseda vlivný polský manažer Tomasz Wietrak, generální ředitel společnosti Orlen Unipetrol, která je největší rafinérskou a petrochemickou skupinou v Česku. Má proto v současnosti velký strategický a bezpečnostní význam. Mimochodem její mateřská firma PKN Orlen je podle tržeb vůbec největší společností v postkomunistické střední a východní Evropě.

Speciál Reflexu se ale nevěnuje pouze politice, ekonomice a historii. Jeho podstatnou část tvoří více než 100 tipů pro cestování po Polsku, včetně mapy dálnic, po kterých se dnes jezdí poměrně pohodlně. „Když pojedete k nám, uvidíte, že Poláci mají rádi Čechy a vždy vám ochotně pomohou,“ dodává k tomu Tomasz Wiatrak.

Speciál Reflexu FENOMÉN POLSKO je v prodeji na obvyklých distribučních místech od 9. května a jeho online verzi si můžete zakoupit i na iKiosek.cz

Samostatně prodejný speciál Reflexu Fenomén Polsko, který vyšel 9. květnaSamostatně prodejný speciál Reflexu Fenomén Polsko, který vyšel 9. května|Reflex