Video placeholde

Special Ops: Lioness posílá přísné ženské do války za celosvětový mír. Nabití seriálu hvězdami ovšem nestačí

Americké tajné služby, spousta akce, práce v utajení. V roli tvůrce a scenáristy vyhlášený Taylor Sheridan, v ústřední roli Zoe Saldaña, kterou doplňuje třeba Nicole Kidman. Jeden z divácky nejoblíbenějších seriálů druhé půle loňského roku se jmenuje Special Ops: Lioness a my se téhle lvici podíváme na zoubek. Najdete ji ve videotéce evropské streamovací služby SkyShowtime, která byla v Česku spuštěna přesně před rokem.

Ve Speciální operaci Lvice se seznamujeme s tajnou agentkou CIA Joe (hraje ji Zoe Saldaña z Avatara a marvelovských komiksáren), jejíž tým řeší záležitosti za hranicí legality, ovšem jen díky němu se neopakuje 11. září. Typicky vycvičí mladou ženu – Lvici, ta se infiltruje do hnízda nepřítele a v momentě, kdy je odhalena nebo se ocitne v samé blízkosti vysoce postaveného cíle z Al-Káidy nebo jiné teroristické organizace arabského světa, pošlou Američani do tábora džihádistů raketu a bum. Obětují takhle i nadějnou mladici Cruz? A podaří se agentce Joe, která na svých misích zachraňuje svět, zachránit i vlastní manželství a rodinnou soudržnost? Dokáže vysvětlit svým dvěma dcerám, že je prostě musí obětovat podobně jako pěšačky v nepřátelském ležení?

Krutopřísné ksichty a hustopsí machrování

Showrunnera a scenáristu Special Ops: Lioness – a taky příležitostného režiséra a herce – Taylora Sheridana proslavily především thrillery Sicario: Nájemný vrah a Wind River z odlehlé indiánské rezervace, kde je v závějích nalezeno tělo mrtvé indiánské dívky; prostředí i atmosféra se značně podobají nové řadě Temného případu, kterou jsme v pořadu Seroš X probrali před pár týdny. Sheridan má na svědomí také populární seriály Starosta Kingstownu nebo pět řad westernu Yellowstone a jeho prequely 1883 a 1923; od roku 2018 jeho stáj vyprodukovala hned sedm serošů a na dalších dvou se maká.

Ze světa Yellowstonu si Sheridan přivedl herce Davea Annablea – tento rezervní, našedo přebarvený Ryan Gosling hraje Joeina manžela a otce jejich dcer Neala, vytíženého chirurga. Jejich dvoukariérní, bezdotykové manželství působí stejně prapodivně jako vztah Joeiny nadřízené a jejího manžela, hlavouna na burze a zároveň obchodníka s cennými papíry, dvou enormně mocných hráčů s bezpečnostními prověrkami nejvyššího stupně, jejichž dramatické konverzace jsou naprosto nepřirozené – krutopřísné ksichty, hustopsí machrování a trapné jinotaje doma v obýváku po dekádách manželství?

Konec herečky Nicole Kidman

Ke zmíněné nepřirozenosti značně přispívá fakt, že přízračná plastická trhavina Nicole Kidman už nemá žádné funkční mimické svaly, takže bude až do konce života hrát dominy, co nikdy nehnou ani brvou – protože jí hnout kvůli botoxu a výplním prostě nemůžou. Věrohodná je nanejvýš mladá Lvice, mariňačka Cruz (ztvárnila ji neznámá Kanaďanka Laysla De Oliveira), která by chtěla být tvrdá a profi, ale v jejím posledním úkolu, kdy se má dostat k bankéři všech teroristů světa přes jeho krásnou dceru na vdávání, jí to nějak nejde…

Moc ráda vidím ženy v ústředních rolích, ale tady místy působí až parodicky. Divák se má soustředit na to, jak Joe řeší rovnováhu mezi svým pracovním a soukromým životem, ale ona to nedělá, nebo spíš dělá tak bídně, že to není uvěřitelné. Říct starší dceři v enormně choulostivé situaci, že je nechtěným dítětem? Holčiny spratkovské móresy rodiče ignorují, omlouvají – a v odpověď odjíždějí do práce? O tom, že děvčata trpí jejich absencí, maximálně tlachají, většinou ani to ne.

Osm zhruba pětačtyřicetiminutových dílů po pomalém rozjezdu úvodních dvou nakonec celkem odsýpá a poslední, ultra akční díl je vysloveně vynikající, ale na první řadu Jacka Ryana nebo dokonce na Homeland tenhle seriál rozhodně nemá. Nezachrání to ani pár minutek v Bílém domě s Morganem Freemanem, ani hlavoun z CIA Michael Kelly, bez jehož ostrých rysů se dobrý politický nebo špionážní thriller pomalu neobejde. Scénář místy postrádá logiku a postavy charisma, dialogy namistrovaných bouchačů ve speciálním týmu, který toho docela dost zvrže, jsou jak vystřižené z komiksu. Special Ops: Lioness je celkem generický thriller s pár klišé, ve kterém je Blízký východ pouhou kulisou pro reklamu na americké ozbrojené složky. Tahle lvice bohužel nezařve.