Video placeholde

Český špionážní thriller Extraktoři: Gajdošíková, Štáfek a Révai vás dostanou domů. Ať jste kdekoli

Dvě pětadvacetileté české turistky na prázdninách zmizely v západopákistánské provincii Balúčistán. Při noční jízdě autobusem je unesli dva ozbrojenci neznámo kam. Událost, která otřásla Českem, si možná pamatujete z médií mezi lety 2013 až 2015, kdy byly dívky za nejasných okolností konečně propuštěny domů. Na motivy této skutečné události byl natočen nový, šestidílný český thriller o operativcích tajných služeb s vojenským výcvikem EXTRAKTOŘI, žánrově krystalicky čistý špionážní seriál z dílny Voyo Originál.

 „Úkolem státu je starat se o své občany,“ je heslem tohoto seriálu v magickém vizuálním hávu severské detektivky. V prvních dvou dílech se dělí do tří linií: tou úvodní je exotický princ, který se v Praze veselí s nezletilými dívkami a bůh ví proč za to nemá být adekvátně potrestán, druhou a hlavní je pak osud unesených turistek (výborné Gabriela Heclová a Michaela Petřeková), třetí linkou pak zamotané rodinné vztahy agentky Leony Váchové v podání pregnantní, energické a neohrožené Pavly Gajdošíkové, její ustarané matky (Jitka Schneiderová) a mladší sestry (Sofie Anna Švehlíková).

Už od začátku práce na složitém případu je jasné, že se nebude jednat o velké týmy extraktorů jako v Americe: takzvané nelegály vyšle Váchová do terénu jen dva, sama má jediného analytika (hraje jej český herec vietnamského původu Duy Anh Tran). Do terénu se následně vydávají Jan Révai a Jakub Štáfek a oba herci si svoje role skutečných akčních hrdinů zjevně užívají: nedostává se jim tu času, tu munice, tu síly a peněz, zbývá jen trocha furiantství a pocit, že to tak nějak po česku zvládnou.

Bez bačkory po hlavě

Extraktoři jsou zatím rychlí, napínaví a hodně akční, vizuálně je to určitě seriál evropského formátu: stojí na znalostech z prostředí tajných služeb a vysoké politiky, navíc tam nic není vysvětlováno polopaticky. Nemáte pocit, že vás tvůrci mlátí onou pomyslnou domácí bačkorou komerčních televizí po hlavě, aby vám došel každý detail. Na oplátku však musíte sledovat každý pohyb herecké tváře, abyste se v případu neztratili. Rychle a s pomocí titulků se pro lepší orientaci střídají interiéry Úřadu pro zahraniční styky a exteriéry dívek v zajetí, natáčené v Turecku.

To nejnapínavější nás však v Extraktorech teprve čeká. Víme sice, že unesené se nakonec po víc než dvou letech domů dostanou, ale dodnes jsou okolnosti jejich propuštění nejasné; bude zajímavé sledovat, jak to seriál vyřeší.

Naše národní psyché

Extraktory se scénářem Evity Naušové, Jana Stehlíka a investigativního novináře Jaroslava Kmenty, který je i autorem námětu, režíroval Roman Kašparovský, za kamerou stojí osminásobný držitel Českého lva Vladimír Smutný.   

Za projektem stojí také dramaturgyně a výkonná producentka Lenka Szántó, mimo jiné autorka námětu a spoluscenáristka minisérie ČT Metanol o kriminální kauze z roku 2012, kdy pančovaný alkohol zabil 50 lidí a vážně poškodil zdraví dalších sto třiceti lidí. Na Voyo pak uvedla loňskou minisérii Jitřní záře o rodině, které kvůli špatnému křestnímu jménu vzali dítě. Lenka Szántó tak dokáže vycítit reálné, novinářsky silné kauzy, které se nějak dotýkají naší národní psyché.

První padesátiminutový díl Extraktorů měl na placeném VOD kanálu Voyo premiéru v pátek 27. října, více si poslechněte ve videu Seroš X.