Video placeholde

100 let Warner Brothers: Kluci z ulice stvořili filmový průmysl a určili jeho pravidla

Byli čtyři: Harry, Abe, Sam a Jack. „Když budeme držet při sobě, dobudeme svět,“ řekli si tito synové polsko-židovských přistěhovalců a v dubnu 1923 se rozhodli, že změní tehdy ještě němý filmový svět. Byli to, jak v prvním díle říká režisér Martin Scorsese, drsní kluci z ulice, kteří nejenže stvořili hollywoodský filmový průmysl, ale hlavně pravidla celé branže. O tom všem pojednává čtyřdílná dokumentární minisérie 100 let Warner Brothers, jejíž první dva díly se letos premiérově promítaly na festivalu v Cannes a všechny čtyři jsou od 1. června k vidění na HBO MAX. 

Nostalgický střihový dokument, jehož vypravěčem je americký herec Morgan Freeman, je výlučný v tom, že zpracovává obrovské množství materiálu, proto si hned od začátku pomáhá mluvícími hlavami, které všichni rádi vidíme: kromě odborníků, novinářů a filmových historiků tam vystupují namátkou herci George Clooney a Keanu Reeves nebo režiséři Baz Luhrmann (autor snímku Elvis z roku 2022) nebo už zmiňovaný legendární a stále činný Martin Scorsese.

První díl se detailně zabývá rodinnou dynamikou čtveřice bratří: každý z nich měl v podniku svou roli, ale asi nejdůležitějším kreativcem byl Sam. Sice už v roce 1927 nečekaně umírá po krátkém zápalu plic, ale díky jeho zájmu o zvuk, zvukovou techniku a zvukový záznam předstihují Warner Brothers své konkurenty velice rychle.

Inovace Warner Brothers byly vůbec klíčem k počátečnímu úspěchu. První superstar Warnerů byl pes, německý ovčák Rin-Tin-Tin ze stejnojmenného němého filmu – ale už čtyři roky po svém založení v roce 1927 způsobí studio revoluci zavedením zvuku ve filmu Jazzový zpěvák. Další mluvené filmy od konkurence byly příšerné, takže si kreativci z Warner Brothers mohli rychle vybudovat dobrou reputaci, stálé spolupracovníky a zcela nový princip hvězdného systému.

Panování tří bratrů nakonec ukončila zrada jednoho z nich Jacka, který sice v závěru jejich éry prodal svůj podíl dle dohody, ale pak jej pokoutně znovu odkoupil, takže se stal bez vědomí bratrů jediným vlastníkem. Už nikdy se mu ale po přetržení tohoto letitého rodinného pouta příliš nedařilo…

Hlavně oslava úspěchů

Dokumentární minisérie čtyř hodinových dílů je samozřejmě trošku do sebe zahleděná a sebeoslavná, režírovala ji ostatně na Oscara nominovaná režisérka Leslie Iwerksová, vnučka legendy společnosti Walta Disneyho animátora Uba Iwerkse. Firma Warner Brothers je tu líčena především z hlediska úspěchů, ovšem některé dějové linie jsou důležité – například hned ve třicátých letech prosluli Warneři nezapomenutelnými muzikály s unikátně divadelně působivou, novátorskou choreografií Busbyho Berkeleyho (42nd Street) a taky začali vyvíjet animáky, za všechny Looney Tunes. Brzy si studio získalo osobitou identitu s drsnými muži (Humphrey Bogart) a silnými ženami (Bette Davisová) a postupně vznikaly klasiky zlatého fondu americké kinematografie (Casablanca, Tramvaj do stanice Touha, Zrodila se hvězda, Bonnie a Clyde a desítky dalších).

Mezi světové hity společnosti Warner Brothers dnes patří série o Harrym Potterovi, Pánovi prstenů, Hobitovi, Matrix, komiksové adaptace ze světa DC, Dannyho parťáci, hororová série TO nebo televizní seriály Přátelé či Teorie velkého třesku. V portfoliu WB jsou i filmy Christophera Nolana, které dosud získaly 36 nominací na Oscara a deset oscarových sošek nebo klasiky jako Čaroděj ze země Oz, Karlík a továrna na čokoládu a Řidič slečny Daisy.

Před 100 lety založili čtyři bratři Warnerové, uprchlíci před pogromy v rodném Polsku, vlastní hollywoodské studio. Prosadili se originálními náměty, chytře rozpočtovaným natáčením, soustředěním se na nové klíčové technologie i inovativním, jakkoli zpočátku drsným systémem hvězd. Jejich příběh, byť jej už vyprávějí jiní a jinak, trvá dál: studio si k letošnímu výročí nechalo vyrobit nové hračky, oblečení a sběratelské předměty, podívat se můžete i na to, jak se vyvíjelo jejich logo, zlatý štít. V poslední době se sice skupina Warner Bros. Discovery potýká s finančními problémy, ale po zhlédnutí téhle minisérie budete doufat, že to zvládne.