Video placeholde

Idol s nahou hvězdičkou vystartoval proti zábavnímu průmyslu. Chce být seriálovou provokací

Může to být největší show tohoto léta, vyplývá ze slov tvůrců nové šestidílné minisérie Idol, jimiž jsou Sam Levinson a zpěvák The Weeknd. Jejich nadšení možná trochu zchladila premiéra na festivalu v Cannes, po níž se mluvilo o mučícím pornu, případně o nejhorších dialozích tohoto roku, pozornost se jim ale rozhodně podařilo upoutat. Teď je na HBO k vidění zatím jen úvod, podle vyhrocených reakcí na sítích se ale dá předpokládat, že o Idolu se skutečně mluvit bude.

Ty reakce jsou příznačné k tomu, co vidíme na obrazovce. Mladičká popová hvězda Jocelyn, jíž hraje dcera slavného otce Lily-Rose Depp, se totiž probouzí ve svém losangeleském domě, aniž by tušila, že celý internet řeší její velmi soukromou, velmi delikátní a velmi sexuální fotku, co unikla ven. Dozvídáme se, že tahle globální star má před vydáním nové desky, ale také se velmi rychle může dostat před zhroucení, čemuž incident s fotkou možná napomohl.

Z Idolu se velmi rychle stává jakási satira na zábavní průmysl, která jde celkem nečekaně proti současným hodnotám, možná někdy dogmatům současného Hollywoodu. Během focení erotických fotek se z placu vyhodí takzvaný koordinátor intimity, který měl dohlížet na to, že popová hvězda neukáže příliš, později se její agenti baví, jak z ní udělat feministickou ikonu, tedy oběť. Má to pravděpodobně odhalovat pokrytectví zábavního průmyslu, který chce od celebrit oduševnělost a politickou angažovanost i v případě, kdy o to ony hvězdy vůbec nestojí.

Možná ale předbíháme - v první epizodě také Jocelyn masturbuje a přitom se škrtí, potažmo se zaplétá s podivným majitelem klubu Tedrosem, jehož hraje sám The Weeked. Nutno říct, že to možná nebyla úplně nejlepší volba, zatím z něho strach vůbec nejde, kdy působí nechtěně vtipně, což bude dost možná problém, protože má být i vůdcem kultu, do něhož Jocelyn spadne. S takovým charismatem, které zatím vidíme na obrazovce, to ale moc uvěřitelně nepůsobí.

Jak už bylo řečeno, za Idolem stojí Sam Levinson, od něhož jsme viděli teď už kultovní Euforii o partě středoškoláků s problémy týkajícími se drog, sexuality, vztahů i identity. Byl to senzorický zážitek, skoro jako stylizovaný hudební videoklip, v němž jsou veškeré emoce zesílené a roztažené, přičemž druhá série působila jako večírek nad ránem, z něhož už všichni měli dávno odejít domů.

Podobnou vizuálně podmanivou kocovinu, tentokrát z toho, co si na vás vezme zábavní průmysl, bude v dalších epizodách pravděpodobně i Idol. Soudě podle první epizody při tom naštěstí nezapomíná sám být zábavný. Cítíte, že jeho tvůrci chtějí provokovat, chtějí být kontroverzní, tak snad se ukáže, že to všechno nebude moc na sílu.