Video placeholde

Podnikatel Pavel Podruh: Když nám na pouhé tři dny vypnou elektřinu, přijdeme o demokracii

Užitečnost je hlavní vizí a cílem mladého podnikatele Pavla Podruha, který se před několika lety rozhodl stavět soběstačné domy a jen tak mimochodem si založil start-up na vývoj domácích bateriových úložišť. Japonská pobočka mezinárodní organizace Junior Chamber International jej loni zařadila mezi oceněné osobnosti prestižního titulu The Outstanding Young Person, výjimečný mladý člověk. A tak se stal Pavel Podruh naší HVĚZDOU REFLEXU, s níž se v pražské kavárně Montmartre uskutečnila napínavá, futuristická beseda.

Mezi oceněnou šestici japonské The Outstanding Young Person se Podruh dostal díky svému bateriovému start-upu a projektu ČESKÝ OSTROVNÍ DŮM, který se zaměřuje na soběstačné domy.

Sám sebe dnes mladý podnikatel platí minimálním platem 11 000 Kč stejně tak jako svoji ženu, jež je nyní na mateřské.

První dva roky projekt financoval z peněz z prodeje své předchozí firmy, pak do akce začali vstupovat partneři, takže poslední dobou je Podruhova vizionářská firma financována crowdfundingem; žije bez dotací a grantů, je zcela nezávislá na systému.

Koncept prošel mnoha různými peripetiemi a zastávkami: původně chtěl Pavel Podruh extrémně chytrý dům plný moderních technologií, ale: „… stvořili jsme organismus, v němž se vyznali jen ti lidé, kteří jej programovali. Tak jsme vše zase vymazali… a nyní je technika koncipována analogově, manuálně,“ říká Pavel Podruh o svém budoucím domě, jenž nemusí být napojen na elektrické sítě ani na kanalizaci. Beseda Reflexu se nesla v hodně živém duchu: lidé z publika se zhusta ptali sami, nebylo ani třeba moderátora… Ostatně: posuďte sami. Poslechněte si náš podcast, podívejte se na videozáznam debaty s Pavlem Podruhem nebo si rovnou přijďte zatančit na historicky první Ples Reflexu – 27. února ve Velkém sále Lucerny potkáte naše hvězdy tváří v tvář. Možná přijde i Pavel Podruh: i když Lucerna určitě jede na uhlí!