Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: ČTK/Doležal Michal

Miroslav Singer: Do eurozóny se nám nechce. Koruna je vnímána jako slušná a spolehlivá měna spolehlivé země

Češi nemají o euro zájem a proto jim jeho zavedení žádná významná politická síla ani nenabízí, říká Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, který nyní působí jako hlavní ekonom Generali CEE Holding.

Patnáct let od našeho vstupu do Evropské unie probíhá široká společenská debata o plusech a minusech tohoto kroku. Jaká pozitiva, ale i negativa na něm shledáváte vy?

Pozitiva v době vstupu byla spolurozhodování, přístup k trhu, evropské fondy a příliv zahraničního kapitálu spojený se zlepšeným vnímáním země. Dnes z toho čerpáme výhodu z přístupu na trh (stále regulovanějšího, bohužel), který je pro nás mimořádně důležitý. Ostatní přínosy jsou spíše oslabené. Spolurozhodování tím, že prioritou EU je řešení problémů eurozóny. Doufejme, že dojde k politické změně v EU po eurovolbách. Kapitál už v podstatě nepotřebujeme, samozřejmě ani jeho odliv.

Prozradíte, jak jste v tehdejším referendu hlasoval vy a čím jste si tehdy osobně zdůvodňoval svoje rozhodnutí?

Nikdy jsem neprozrazoval svá hlasování ve volbách, či referendu a nebudu s tím ani teď začínat. Nejsem politik.

Od vstupu do Evropské unie si velká část národa slibovala rychlé dohnání životní úrovně západních států. Co se nám v tomto ohledu povedlo a co nikoliv?

Povedlo se nám docela slušně dohnat životní úroveň chudších členských států. Ale sousedíme s těmi nejbohatšími, se kterými se tak přirozeně nepříliš spokojeně porovnáváme.

Česká republika patří v rámci EU mezi nejvíce euroskeptické země. Jaké faktory tento postoj živí či přiživují? Vždyť výsledek referenda o přistoupení k EU byl v České republice poměrně jednoznačný…

Jsme skeptický národ.

ČR je stále čistým příjemcem peněz z unijních fondů. Nakolik jsme uměli tento příliv bruselských peněz využít? Neutráceli jsme tyto zdroje mnohdy za nesmyslné projekty?

Nepochybně i za ně. Mohli jsme více investovat do infrastruktury. Je škoda, že se tak nestalo.

Nakolik se členství v Evropské unii a vstup na jednotný unijní trh projevilo v síle české měny? Jak je česká koruna vnímána na západ od našich hranic?

Už mnoho let jako velmi slušná a spolehlivá měna velmi slušné a spolehlivé země. Což je dobře vidět na investory požadovaných výnosech českých dluhopisů, které se dají často srovnávat s výnosy těch nejspolehlivějších dlužníků ze skupiny „starých“ zemí eurozóny.

Již mnoho let se hovoří o tom, že by Česká republika měla přijmout euro. Nicméně termín nebyl stanoven a opakuje se proklamace, že tak máme učinit, až na to budeme připraveni. Co nám tedy chybí, respektive, co ještě nesplňujeme?

Především se nám tam nechce, což politická sféra rozumně reflektuje. Nemá, jak by vstup do eurozóny efektivně voličům „prodávala“.

Mělo by být k zavedení eura v České republice vypsáno speciální referendum?

Taková otázka předpokládá, že tu nějaká významná politická síla chce zavádět euro. Ale v této situaci ani zdaleka nejsme.

Česká republika a Slovensko mají velice podobné ekonomiky. Slováci však mají euro, ale my nikoliv. Je tento rozdíl nějak zásadně viditelný či hmatatelný v praxi? V čem?

Nijak významně, srovnání bude vyžadovat dekády.

Na co by se měla Česká republika v rámci zemí V4, ale i Evropské unie soustředit v příštích letech?

Udržení úrovně spolupráce, kdyby se zdařily nějaké společné infrastrukturní projekty, či se povedlo efektivně prosazovat zájem na svobodném trhu, bylo by to fajn.