Video placeholde
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ve své bruselské kanceláři
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) při rozhovoru v Bruselu
Tomáš Zdechovský, KDU-CSL, volby do EP
4
Fotogalerie

Zdechovský: EU je teď hodně levicová, z brexitu se nepoučila, chyby se hledají všude jinde

KDU-ČSL se v nadcházejících eurovolbách bude o hlasy voličů ucházet v alianci s menšími konzervativními uskupeními. Podle europoslance Tomáše Zdechovského tím strana naplňuje ideál Josefa Luxe. Společně chtějí Evropskou unii reformovat a dále rozvíjet. Mnohdy kritizovaná EU podle Zdechovského učí nadhledu a souvislostem, zatímco Češi obyčejně vidí věci příliš černobíle.

Součástí identity KDU-ČSL v jejích novodobých dějinách, tedy po roce 1989, vždy byly křesťansko-sociální, křesťansko-nacionální nebo konzervativně-liberální prvky. Přináší aliance, kterou jste pro volby do Evropského parlamentu složili většinou s menšími konzervativními formacemi, v tomto ohledu nějakou změnu?

Naopak. Ta aliance tuto skutečnost potvrzuje. Zrovna čtu knihu o Josefu Luxovi a já si myslím, že tímto manévrem naplňujeme jeho ideu spojovat konzervativní, křesťansko-sociální a křesťansko-demokratické proudy české politiky.

Zároveň se jedná o strany proevropské, o subjekty, které se k Evropě hlásí a chtějí ji rozvíjet. Naším společným cílem je reforma Evropské unie. To je základ našeho spojenectví.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Tomášem Zdechovským • Prostor X

V čem má být podle vás společná Evropa jiná?

EU je momentálně v mnoha ohledech neflexibilní a ke spoustě věcí přistupuje hodně levicově, protože jejím hlavním nástrojem jsou různé regulace a kvóty. Evropská komise neumí adekvátně reagovat na nečekané události, o čemž svědčí třeba i reakce na brexit, kdy to nijak nevedlo k sebereflexi a reformě EU, jak jsem původně očekával. Chyba se hledá všude jinde, jen ne ve vlastních činech, komunikaci, přílišném tlaku na politickou korektnost apod.

Neochotou pojmenovat a řešit problémy s migranty jsme se pak obrovsky vzdálili nejen českému publiku a v tomto ohledu nezbývá než věřit, že další Evropský parlament a Komise budou víc konzervativní a pravicově zaměřeny. Musíme umět komunikovat otevřeně, stavět se k problémům čelem, spojovat se za jejich řešením a udělat důležité reformy, protože skutečná ekonomická krize může brzo přijít.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE >>>