Jakub Michálek

Jakub Michálek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Šanci má ten, kdo jde na ruku Babišovi. To není náš styl, říká Pirát Michálek

Za Piráty seděl tři roky na pražském magistrátu, teď patří mezi jejich nejvýraznější tváře ve sněmovně. Možná i proto si nedávno v televizní debatě Jaroslav Faltýnek utahoval z jeho věku a říkal mu „chlapec“. Ohrozí pozici Pirátů série kauz jejich poslanců? A co zatím pro někoho nevyzpytatelní nováčci ve sněmovně předvedli? I na to odpovídal Jakub Michálek v rozhovoru pro reflex.cz.

Když jsme spolu dělali rozhovor minule, potkal jsem se s Michálkem necelý rok před volbami v malé hospůdce v Praze na Žižkově. A přiznávám, příliš jsem mu nevěřil, že s Piráty na další podzim dopluje do sněmovny. Tento rozhovor už probíhal v Michálkově poslanecké kanceláři, kterých mají nakonec Piráti dvaadvacet. A příště budou chtít víc.

Důvěru sněmovny získala druhá Babišova vláda opřená o hlasy komunistů. Co od ní čekáte?

První Babišova vláda byla vláda slibovací, nic moc za ní ale nezůstává. Když se podíváme na výstavbu silnic, digitalizaci státu nebo zrychlování soudního zřízení, nejsou tam žádné výsledky. Totéž se týká katastrofálního stavu stavebního řízení, který zvyšuje ceny bydlení všude po republice a hlavně v Praze. To dopadá na všechny občany a čekám, že to bude pokračovat i u druhé vlády, plus to bude celé obohacené o spory s ČSSD. Tisícovka navíc důchodcům ten negativní směr o moc nezlepší.

Co jste říkal samotnému průběhu jednání o důvěře?

Průběh jednání mě nijak nepřekvapil, Babiš a Kalousek se hádali jako vždy a zvítězila tvrdá hlasovací mašina. Pro mě osobně znamená Babišova vláda s podporou komunistů zaostávání země.

Ovlivní směřování vlády nějak angažmá ČSSD?

Sociální demokrati si vymohli poměrně zásadní funkce, třeba ministra vnitra. To je pro ČSSD důležité, mají to určitě dobře zdůvodněné.

Vy jako Piráti jste ve sněmovně už přes půl roku. Co jste tedy přetavili z volebního hesla „Pusťte nás na ně“?

Myslím, že z těch politických stran, které vznikly zdola a nebyly jen produktem marketingu jako VV nebo ANO, se v zásadě všechny rozpadly. Od pana Babiše se dost z jeho původních taháků dnes distancuje. Že jsme jeden tým a držíme pospolu, je dobrá vizitka. Předložili jsme i dost zákonů, v protikorupční oblasti máme třeba zákon o zveřejnění smluv ČEZu, který ANO zablokovalo, stejně jako zákon o kumulaci funkcí. Taky předkládáme návrh, který mění způsob obsazování dozorčí rady VZP tak, aby tam Babiš neměl deset lidí navíc jako trafiky.

Zní to tak, že v současné sněmovně absolutně závisí na náklonnosti Babiše a Faltýnka.

Je to tak, šanci má ten, kdo jim jde na ruku, hezky o nich mluví a podlézá jim. Ať už je to Okamura s Filipem, nebo někdy i ODS. To jde vidět, když se podíváte do funkcí, které volí sněmovna většinově. Babiš se domluví s KSČM a SPD, zvolí si své lidi a ODS s ČSSD se ho snaží moc nenaštvat, aby měli aspoň jednoho svého člověka v nějaké radě, případně se ty posty snaží za něco vyměnit. Nám tohle nejde.

A co nového jste se zatím o politice dozvěděl vy sám?

Dost věcí. Máme nevýhodu, že za sebou nemáme žádná média. Nemáme žádné MF DNES a Lidovky jako ANO nebo žádné Echo24 a Forum24 jako pravice ani nám není zvlášť nakloněná ČT. Teď jsme třeba řešili vztahy kolem pronájmů přes Airbnb – jestli mají nájemníci žalovat podnikatele, který si z bytu udělá hotel, anebo on má žalovat ty, kterým to vadí a chtějí mu v tom bránit. Jsou to citlivé věci, do kterých dost politiků vůbec nejde.

Odráží se to nějak na vašich preferencích? V červnovém průzkumu TNS Piráti klesli o 2,5 procenta, v průzkumu STEM pak cca o 3 procenta. Můžou za pokles kauzy z poslední doby – návštěva ruské ambasády, těžba kryptoměn v poslaneckém bytě nebo vyznamenání Karly Sýse?

Je těžké odhadnout, jak se k tomu lidi staví. Ta medializovaná pochybení, ke kterým došlo u několika poslanců, k tomu asi přispěla. Jsou to věci, které vyplývají z nezkušenosti, ať už je to fotka na ruské ambasádě, nebo legrační kauza s nadměrnou spotřebou elektřiny. Děláme chyby, ale omlouváme se za ně. Měli jsme tu roky politiky, kteří rozkradli miliardy korun a za nic se neomluvili, na to my nechceme navazovat.

Několikrát jste to schytali za nešikovná vyjádření na sociálních sítích. Platí i po tom, že si je vaši poslanci spravují sami?

Jasně, nedovedu si představit, že by to bylo jinak. Máme pravidlo čtyř očí – než někdo něco pustí do veřejného prostoru, měl by to přečíst někdo další a ujistit se, že to není nějaký úlet.

Co se děje, když ten úlet stejně přijde?

Dotyčný dostane čočku ze všech stran, což většinou stačí. A samozřejmě to zhodnotí členové. Nemáme Marka Prchala.

Snažíte se prosadit regulaci ubytovací služby Airbnb. Co říkáte výhradám, že omezujete zatím svobodnou sdílenou ekonomiku?

Neřekl bych, že jde o regulaci, ta už tady je. Problém je, že je nejasná a lidé, kteří v Airbnb chtějí podnikat, nemají jasná pravidla. Je to velká příležitost i pro Českou republiku, proudí sem k nám díky Airbnb tisíce lidí ročně navíc. Dnes ten pronajímatel posílá poplatky a lejstra na tři různá místa, to chceme zjednodušit a shromáždit na jednom místě. Část lidí ty poplatky neodvádí a jenom Praha tím přichází o 120 milionů ročně. Kdekdo taky byt pronajímá a nepodílí se při tom na údržbě domu. Regulace je ale hlavně celkově zastaralá a nepočítá s krátkodobými pronájmy.

Ve vašem návrhu je možnost pro společenství vlastníků zakázat v domě ubytovávat přes Airbnb. Nebojíte se ale toho, že by si sousedi zakazovali ubytovávání bezdůvodně? Není lepší důkladněji dbát na dodržování nočního klidu?

Je to jen jedna z variant, které dáváme ke zvážení, jako všechno v právu je zneužitelná. Třeba na Praze 1 je ale problém v tom, že lidem, kteří se tam za dost peněz přistěhovali, se z půlky baráku stal hotel, ve společných prostorech neustále proudí davy lidí, každý večer je tam mejdan, jsou tam pozvracené výtahy... My navrhujeme možnost zakázat jen podnikání s nájmy nad 60 dnů v roce. Pokud někdo pronajímá třeba jen na letní prázdniny, vejde se do toho.

A co když vám to sousedi i bez problémů prostě zakážou?

Ten zákaz nemůže být svévolný, je tam podmínka soudního přezkumu. Ke zvážení ale je, kdo má mít to břemeno podávání žaloby. My se kloníme k tomu, že pokud někdo podniká a má z toho svého prostoru zisk, opakovaně v jeho bytě dochází k rušení nočního klidu a ani přes písemnou výzvu nezjedná žádnou nápravu, měl by nést náklady, které jsou s tou jeho činností spojené.

Regulace podobného typu už existuje na různých místech světa, máte nějaký model, kterým se chcete inspirovat?

Určitě jsme nechtěli jít cestou Berlína, kde se rozhodli sdílenou ekonomiku dusit. Chceme naopak využít její potenciál, který existuje i pro menší města, která můžou přilákat víc turistů a jejich peněženky, což se pak odrazí i v životní úrovni obyvatel. Snažíme se jít co nejmírnější cestou.

V mnoha světových městech se omezuje či zakazuje i Uber. Plánujete něco i v téhle oblasti?

Určitě by se digitálním platformám neměly házet klacky pod nohy, pokud nabízejí lepší služby. A zrovna Uber podle mě v řadě případů poskytuje lepší služby než někteří taxikáři. Nedávno jsem čekal na Hlavním nádraží na stanovišti taxikářů s přítelkyní, která měla zlomenou nohu. Taxikář, který tam prý čekal už dvě hodiny, nás odmítl vzít, protože jsme chtěli jet jen něco přes kilometr. Čekal asi na nějakého turistu, kterého by mohl odrbat, a mně nezbylo než si zavolat Uber. V tomhle ohledu trh funguje a nemusí se omezovat, je třeba nastavit jednoduché a splnitelné podmínky. Požadavky na místopis a různé svítilny jsou podle mě zastaralé.

Blíží se podzimní dvojité volby. Co čekáte od voleb do Senátu?

Osobně jsem rád, že mě další volby nečekají. Rezignoval jsem na funkci pražského zastupitele, protože nechci kumulovat funkce, budu ale pomáhat v kampani. Do senátních voleb se ale moc zapojovat nebudu, moje starost je, abychom dobře pracovali ve sněmovně.

A co komunální volby? O vás se mluvilo jako o kandidátovi na primátora, zvažoval jste to?

Zvažoval, už jen proto, že výsledek v Praze byl výjimečný, za tři roky jsme ho ztrojnásobili. Dokonce i Zeman se tomu divil, když jsem mu to říkal. Podle průzkumů jsme teď v Praze nejsilnější, takže máme, zdá se, dobré šance. Věci, které Pražany trápí, potřebují kvalifikované lidi na magistrátu, ale i ve sněmovně. Když jsem byl zvolen do téhle funkce, chci z ní pomoct řešit věci, které lidi trápí.

Které třeba?

Například rostoucí ceny bydlení. Je problém s výstavbou, nájmy a ceny bytů jsou astronomické a mladá rodina má dneska zásadní problém si něco najít za rozumnou cenu.

Čím ta situace vznikla? Vy jste u toho koneckonců byl jako zastupitel

Nejde ani o to, že by byty nebyly, ale stát a město selhaly v tom, aby probíhalo rychle stavební řízení a aby byl transparentní proces územního plánování. To je výsledek paní Krnáčové se Zelenými, ale i ČSSD, která prováděla čachry s územním plánem.

Když odhlédneme od bydlení, co jsou podle vás hlavní problémy současné Prahy?

Úplně narovinu je základní problém nekompetence magistrátu realizovat jakýkoli větší projekt. Ta je způsobená nedostatkem kvalifikovaných a dobře zaplacených lidí. Je nepopulární říkat, že by měly růst platy úředníkům, ale pokud by zároveň s tím rostla produktivita práce, stojí to za to. Když úředník pracuje za 20 tisíc měsíčně a rozhoduje o věcech za miliardu, nechá se velmi jednoduše zkorumpovat.

Málokdo ale chce slyšet, že by se měly zvedat platy úředníkům…

To ano, nicméně třeba případ pražského úředníka Matese (majetkový specialista na reklamy podezřelý z korupce) ukazuje, že ti lidé v takových podmínkách často podlehnou svodům různých byznysových skupin. Praha má rozpočet 70 miliard korun a ten prostě musí spravovat kompetentní lidé. A když je nezaplatíme dobře, tak pro město pracovat nebudou

V Praze má kandidovat hnutí populárního starosty Jana Čižinského, známé tváře posílá do voleb i TOP 09 a ODS. Neuškodí vám, že budete mít jako lídra Pražanům zatím spíše neznámého Zdeňka Hřiba?

Pan Hřib má určitě dostatečnou kvalifikaci na to, tu funkci vykonávat. Je to lékař, manažer, má zkušenosti s řízením organizace a má podporu Pirátů v Praze. Možná kdybych byl já lídr, měli bychom o trochu lepší výsledek, pro mě je ale prioritou práce ve sněmovně. Když budeme pracovat dobře tady, propíše se to do všech regionů. Republika se upíná k dění ve sněmovně, a když tu něco pokazíme, podepíše se to na celém na pirátském hnutí.

Záleží v něčem u politika na jeho věku?

Mládí i stáří má svoje výhody i nevýhody. Starší lidi mají víc zkušeností, mladší zas větší naivitu jít do věcí po hlavě tak, aby se někam posunuly.

Proč myslíte, že to proti vám použil pan Faltýnek?

Nevím, jestli mu to řekli jeho mediální poradci, každopádně části společnosti imponuje buranství. Ale věřím, že je to menšina.