Dlouholetý trutnovský starosta Ivan Adamec se netají svým chladným vztahem vůči pořadateli festivalu Trutnoff Martinu Věchtetovi.

Dlouholetý trutnovský starosta Ivan Adamec se netají svým chladným vztahem vůči pořadateli festivalu Trutnoff Martinu Věchtetovi. Zdroj: trutnov.cz

Starosta Trutnova Ivan Adamec: Největší nepřítel zdejšího festivalu je jeho pořadatel Martin Věchet

Tento čtvrtek vypukne v Trutnově další ročník hudebního festivalu Trutnoff. Letos na jaře vzbudili jeho organizátoři rozruch, když vyšlo najevo, že chtěli na akci pozvat bývalého komunistického pohlavára Milouše Jakeše. Na tento krok reagovalo hned několik významných kapel či interpretů odřeknutím své účasti. Vyostřené vztahy má hlavní pořadatel festivalu Martin Věchet i s dlouholetým starostou města a poslancem Ivanem Adamcem (ODS). Ten v rozhovoru pro web Reflex.cz potvrzuje, že festival je pro Trutnov dobrou obchodní příležitostí, ale jeho úroveň však upadá.

Co říkáte na původní záměr pořadatelů pozvat na festival bývalého generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše a na reakce některých kapel, které toto pozvání vyvolalo?

Myslím, že Martin Věchet nečekal, co vše může tento krok způsobit. Nemyslím si, že by chtěl jakkoliv adorovat Milouše Jakeše. To je samozřejmě nesmysl. Ale spíše to ukazuje, jak Věchet přemýšlí, že je přesvědčen o své nedotknutelnosti. A ono tomu tak není.

Martin Věchet se v mnoha svých rozhovorech otírá i o trutnovskou buňku ODS. Jaké vy dva máte spolu vztahy a čím si vysvětlujete tato jeho prohlášení, neboť se lze domnívat, že skrze ně míří přímo na vás.

Je to už ohraná písnička, vztahy máme velmi chladné. Věchet mnohokrát (v trutnovských komunálních volbách, pozn. autora) kandidoval. Nicméně se vždy ukázalo, že jeho přítomnost na kandidátce je pro stranu „polibek smrti“. Každý podobný neúspěch se samozřejmě podepíše na jeho psychickém rozpoložení.

Už mnoho let se mluví o tom, že festival na svém původním místě skončí kvůli rozprodeji pozemků na loukách sousedících s areálem. Je tomu skutečně tak?

Toto je další chiméra, která pochází z jeho hlavy. Každá hrozba z jeho strany o stěhování a vyjednávání s investory se ukázala jako nepravdivá. Ve skutečnosti je spíše problém v upadající kvalitě samotného festivalu. A je proto třeba najít alibi.

Dokážete si představit, že by festival v Trutnově skončil? Jak moc velký má přínos pro město? Jak se k jeho pořádání staví obyvatelé Trutnova?

Dokážu si představit mnoho věcí. Vždycky jsem říkal a říkám to pořád – největší nepřítel trutnovského festivalu je sám Martin Věchet. Festival je pro město historicky velmi zajímavá akce. S obyvateli je to různé. Ten, kdo na něm vydělává, ho chválí. Toho, koho ruší přílišný hluk, tak si stěžuje.