Milouš Jakeš

Milouš Jakeš Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Jakeš v Trutnově: Jak poslat tradiční festival do háje

Pozvat na trutnovský festival, kde se pravidelně scházejí undergroundové kapely bývalého tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše, se může zrodit akorát v tak choré hlavě, jakou má pořadatel tamní přehlídky Martin Věchet. Svého času prohlásil, že na festivalu nemohou hrát ani Jim Čert, ani Žlutý pes, ani Plexis, kteří se objevili v Cibulkových seznamech. Dobře, to se dalo pochopit.

Jenže Věcheta, jenž se léta zaštiťuje osobou Václava Havla, kterého nazývá svým náčelníkem, teď napadne vyrazit za symbolem komunistické normalizace a pozvat ho do Trutnova. No, mě tam už neuvidí a se mnou tam neuvidí spoustu dalších diváků ani kapel.

Svou účast odvolali The Plastic People of the Universe, hrát tam nechtějí ani Už jsme doma, zástupce kapely Miroslav Wanek se nechal slyšet: „… v době, kdy prezident této republiky relativizuje zásah na Národní třídě, kdy se paktuje s komunisty v Číně, s Putinovým režimem a kdy heslo Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí je opovrhováno a ve všeobecné oblibě stoupají extremistické, rasistické a xenofobní názory, je pozvání tohoto zločince na festival, který se dokonce hlásí k odkazu Václava Havla, výsměchem a nebezpečným precedentem. Není to recese ani legrace, je to hlupáctví a krátkozrakost jedný vyhulený a vychlastaný hlavy, ne-li pak obchodní vypočítavost.“ 

Co dodat? Koho si pan Věchet pozve? Evu a Vaška? Možná že mu zahrají i Alexandrovci a s nimi třeba Helena Vondráčková, ale to už bude rozhodně jiný festival pro jiné publikum.