V tajné volbě jsem se obával, že Tlustí kumpáni a Bémova pražská partička Klausovi schválně hlasy v prvním kole kole nedají a potopí mě, říká Mirek Topolánek.

V tajné volbě jsem se obával, že Tlustí kumpáni a Bémova pražská partička Klausovi schválně hlasy v prvním kole kole nedají a potopí mě, říká Mirek Topolánek. Zdroj: Nguyen Phuong Thao, archiv

Za Marka Dalíka se budu bít.
Klausovi volitelé vznikli přirozeně mou dohodou s Kalouskem a žádné vyžírky jsme nepotřebovali.
Zavedení přímé volby prezidenta byla velká chyba.
3
Fotogalerie

Topolánek: Houby uplácení, Klausovi volitelé vznikli přirozeně mou dohodou s Kalouskem

Bývalý premiér a expředseda ODS Mirek Topolánek komentuje v rozhovoru pro web Reflex.cz prohlášení státního zástupce Jana Lelka z Prahy 1, který chce znovu prověřit možné uplácení při volbě prezidenta v roce 2008. O něm totiž Topolánek píše ve své nové knize Hlavně se neposrat. Expremiér zároveň vysvětluje, proč byl pro veřejnou volbu a proč zavedení přímé prezidentské volby považuje za chybu.

Co říkáte na snahu státního zástupce Jana Lelka? Má reálnou šanci zjistit něco dalšího navíc než v roce 2008, kdy byl případ pro prvním prošetřování policií odložen?
Úplná blbost. Ať si trhnou nohou. Nic vysvětlovat nemíním a nevím, jak by mě chtěli přinutit... Jedině právem útrpným, a to si nelajsne snad ani Bradáčová. Možná by mohla nechat vyrobit nějaké falešné důkazy nebo si zajistit z Ameriky kvalitní výpověď. 

Mimochodem z knihy vyplývá opak. Opak korupce je nekorupce. Možná by mohli vyšetřovat, proč tam k žádné nedošlo. Třeba se policajti naučí číst a konečně si přečtou kvalitní literaturu. To by po Neználkově cestě a Timurovi a jeho partě mohla být příjemná změna. Obávám se však, že budou klasicky čerpat pouze z bulváru. Výstřižky z bulváru jsou v poslední době i obvyklým zdrojem informací pro novou, aktivistickou prokuraturu.

Pravdou je, že praktiky, které uplatňoval tehdy Paroubek a Tvrdík, byly neuvěřitelné a mimoparlamentní vlivy zřetelné a pro mě nepochopitelné. Hradní partička mi nevěřila, ale nepotřeboval jsem je. Ani „neúčast“ Zubové na volbu neměla vliv. Kolem pobíhali standardní nosiči vody a přísralové, kteří vytvořili tu pološílenou atmosféru při prezidentské volbě, a kdyby se sečetly hlasy těchto pijavic, tak by musel mít Klaus asi 250 volitelů (ze všech 281, tedy poslanců a senátorů - pozn. red.). Pokud někdo z nich něco kasíroval, tak to šlo mimo nás, protože Klausovi volitelé vznikli přirozeně mou dohodou s Kalouskem a žádné podobné vyžírky jsme nepotřebovali. Byli by to obyčejní zloději.

Václava Klause zvolila ODS (124 hlasů), budoucí TOP09 (Kalouskovi lidi), nezávislí senátoři (jako třeba Liana Janáčková) a Cyril Svoboda. Bez korupce! Kdo říká nebo píše cokoli jiného, lže. Taberyho kniha Hledá se prezident o volbě je snůška blábolů.

Pro Václava Klause jste tehdy vyjednával podporu. Jak by celá volba dopadla, kdyby byla tajná?
To také najdete v mé knize. V tajné volbě jsem se obával, že "Tlustí kumpáni" a Bémova pražská partička schválně hlasy v 1. kole nedají a potopí mě. O tehdejší atmosféře v ODS to hodně vypovídá. Od začátku jsem chtěl volbu veřejnou, abych jakýmkoli jejich hrám zabránil. Socani mi v zásadě v této mé hře nechtěně pomohli.

Bylo zavedení přímé volby podle vás správným krokem?
Ani náhodou. Byla to velká chyba a právě mediální spekulace, tlak a společenská poptávka tuhle chybu vytvořily. V knize se k tomu váže text z konference v Senátu.

Vaše kniha Hlavně se neposrat hned po svém vydání upoutala velkou pozornost. Jak se prodává? A máte už nějaké zpětné reakce od tehdy zainteresovaných osob?
Prodává se dobře, resp. je vyprodaná a bude dotisk. Reakce mě nezajímají. Na internetovém prodejním serveru má čtyři hvězdy z pěti.