Martin Konvička.

Martin Konvička. Zdroj: Islám v ČR nechceme

Na sociálních sítí se objevují svérazné interpretace kim-ir-senovského divadla ze včerejšího Albertova
Martin Konvička
Václav Klaus pomáhá AfD
Martin Konvička
4
Fotogalerie

Blok proti Islámu zahájil štěpnou fázi. Zaklepe Konvička na Klausovy dveře?

Po zprávě, že se okamurovci a zemanovci spojují do jedné formace, přišlo z kraje politického spektra další oznámení: Blok proti islámu končí a Martin Konvička se svým ideologem Petrem Hamplem zakládá tuzemskou variantu pravicové populistické Alternativy pro Německo. Po pár hodinách se ale na facebookovém profilu BPI objevilo ujištění, že to není pravda a Blok pokračuje dál v boji.

Vypadá to ale, jakoby se naši bojovníci proti islámu rozhodli rozbíjet muslimské jádro neřízenou štěpnou reakcí ve vlastních řadách. O něco níže se totiž můžeme dočíst, že část krajských lídrů Bloku proti islámu, nespokojená s Konvičkovým rozhodnutím rozejít se s Národní koalicí Marka Černocha, zakládá nový spolek Blok proti islamizaci.

Takže shrnutí pro ty, kteří se již v labyrintu tuzemských zachránců před muslimským jhem přestávají orientovat: Někteří krajští lídři BPI se rozcházejí s panem Konvičkou, který se rozešel s panem Černochem, jenž se už předtím rozešel s panem Okamurou. Informace o dalším vývoji štěpného procesu si rozhodně nenechme ujít.

Tohle na první pohled nepochopitelné rozpadání  malých stran na menší a ještě menší má jednoduché vysvětlení. A tím jsou – jako ostatně vždycky – peníze.

Vždyť dostat se do parlamentu, byť se ziskem nějakých šesti až osmi procent hlasů, je vzhledem k vydatným státním příspěvkům za mandáty a hlasy až stomiliónový byznys. A protože zájemců o vstup do zákonodárného sboru je vždycky víc než těch pár ukořistěných poslaneckých mandátů, tak se kdekdo snaží prodrat se do čela volební kandidátky. A leckdo, komu se to nedaří v jedné straně, neváhá založit stranu vlastní v bezmezné víře, že právě jemu se podaří proniknout do parlamentu na vlastní triko.

Co se týče Bloku proti islámu, samotný Konvička přiznává, že se jeho vedení už nyní rozhádalo kvůli penězům. Tedy, jak on říká, kvůli „drobnému přikrádání v řádu pětistovek“. Z tohoto pohledu zní až parodicky jeho ujišťování, že cílem „nové liberální platformy“, kterou chce založit a pojmenovat Alternativa pro Česko, bude „dát zemi do pořádku.“ Bude o tom jednat květnový sněm.

Pokud něco nebylo možné Konvičkovi upřít, tak fakt, že na rozdíl od řady dnešních islamobijců aktivně brojil proti muslimům už před více než deseti lety. Jak si vysvětlit, že teď uvažuje o formaci, z jejíhož názvu by mělo slovo islám zmizet?

Spolu se sociologem Hamplem si zřejmě definitivně uvědomili, že bojovníků proti muslimům v různých politických uskupeních začíná být u nás pomalu víc než tuzemských vyznavačů islámu. Přičemž nikde není psáno, že za dva roky bude migrační krize natolik výživným programem, aby na něj bylo možné vsadit jako na nosnou kartu. Proto je třeba obohatit populistické portfolio o další témata; a v tom může být inspirací právě posilující Alternativa pro Německo.

A tak nemůžeme vyloučit, že se Konvička s Hamplem brzy objeví mezi frekventanty Institutu Václava Klause, který se na víkendovém sjezdu Alternativy pro Německo označil za „opravdového fanouška“ strany a vysvětloval delegátům, že musí "popsat beznadějnou slepou uličku dnešního evropského vývoje a ukázat cestu z ní“.

Prostě boj nekončí, hlavu vzhůru!