Digitální mozaika Steva Jobse

Digitální mozaika Steva Jobse Zdroj: Profimedia.cz

Spoluautor nové biografie o Stevu Jobsovi, věří, že vstanou noví vizionáři

Rick Tetzeli, dlouholetý šéfredaktor technologických časopisů Fortune či Entertainment Weekly a spoluautor u nás nedávno vyšlé biografie Steve Jobs: Zrození vizionáře, se Reflexu svěřil se svou předpovědí budoucnosti světa. Dozvíte se tak, kdy, kde, jak a zda vůbec se objeví nový génius Jobsova formátu.

 

Kdo bude příští Steve Jobs?

Ptáte se mě na věc, se kterou tráví čas všichni američtí novináří píšící o moderních technologiích; každý z nich má šéfa, který je touhle otázkou denně pronásleduje. Osobně věřím, že nový Steve Jobs nepřijde z počítačového světa.

Je jím Elon Musk, výrobce elektromobilů značky Tesla Motors a taky majitel SpaceXu, který zásobuje raketoplány Mezinárodní vesmírnou stanici na oběžné dráze?

Ten je samozřejmě úžasný, klasický podnikatel 21. století, spojuje v sobě vynálezce, geniálního manažera a excentrického vizionáře, který už teď mění svět – a to je teprve začátek. Mám ho hodně rád. Už několik let tvrdí, že zemře na Marsu a určitě se mu to podaří. Vylétl jako raketa kolem roku 2012, když představil svůj plán kolonizace Marsu, kde by podle něj měl být skleník a rostliny a desítky tisíc osadníků. Zní to šíleně, psychologické výzkumy ale dokazují, že extrémně úspěšní podnikatelé nejsou náchylnější k riskování. Jen svoje vize, které nám, běžným smrtelníkům, připadají jako nesmyslné, považují za samozřejmé. Takže si myslím, že Musk je talentovaný a hlavně statečný myslitel, který má ale teď docela starosti, už pár let se nepohnul z místa. Ani v Americe není nikdo prorokem.

Kdo je další na řadě?

Mým oblíbencem je původem kanadský vynálezce Stewart Butterfield (deník Wall Street Journal jej letos označil za Technologického inovátora roku 2015, pozn. red.), spolutvůrce Flickru, komunitního webu pro sdílení fotografií.  Jeho společnost vyvinula před dvěma lety Slack, nový systém vzkazů, který úplně změní způsob práce v kancelářích. Je to software, který ruší nadužívání emailů a vrací do hry obyčejné povídání si, což vytváří v dnešní době v podstatě nehiearchickou, týmovou spolupráci, což obdivuju. Slack čeká na rozšíření po celém světě a já věřím, že k němu dojde. Butterfield je mladý a chytrý člověk, vystudoval filozofii, zdá se mi fascinující a celkem takový normální, nemá v sobě žádné psychické běsy, což může být v šíleném světě informačních technologií vlastně na překážku. Napjatě čekám, s čím zas přijde.

A kandidát na Steva Jobse roku 2025 do třetice?

Jedenatřicetiletá Elizabeth Holmesová. Začala před asi deseti lety hledat cestu, jak levně a bezbolestně dělat krevní testy. Založila firmu Theranos, která provádí laboratorní zkoušky, k nimž stačí bezbolestný odběr dvou kapek krve ze špičky prstu. Z nich vám dokáže analyzovat vlastně všechno, i DNA. Letos se stala nejmladší americkou miliardářkou, která vybudovala vlastní byznys a Henry Kissinger, kterého si pozvala do správní rady Terranosu, o ní řekl, že sice vypadá na devatenáct, ale že se o ni nebojí, protože firmu řídí díky své intelektuální převaze skvěle. Ale i ona má určité problémy růstu, technologie jsou teď všude a prorazit je hodně těžké.

RX 49/2015RX 49/2015|ArchívVíce čtěte v materiálu Veroniky Bednářové v Reflexu číslo 49, který vyjde zítra. Jeho součástí je i srovnání Tetzeliho a Schlenderovy knihy Steve Jobs: Zrození vizionáře s před čtyřmi lety vyšlou, autorizovanou biografií Waltera Isaacsona Steve Jobs.