Milan Knížák

Milan Knížák Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Knížákova střelba: Havel nebyl vlastenec, Klaus je výborný, Zeman je mimo

Profesor Milan Knížák (74) už dlouhá léta rozděluje nejen umělecké kruhy. Jedni ho milují, druzí nesnášejí. Provokuje neustále a rád. Prokázal to i v rozhovoru pro nový Reflex. Vybíráme z něj část o českých prezidentech:

Vy, ač člověk undergroundu, tvrdíte, že Václav Havel byl špatný prezident, zatím co jeho následovník Václav Klaus byl prezidentem dobrým. To mi moc hlava nebere, proč?

Havlovy státnické činy nesměřovaly dovnitř České republiky, ta ho zajímala málo. Především se prezentoval směrem ven, chtěl být velký světový politik.

Víte, já jsem šťastný, že jsme v jeho osobě měli světově uznávaného politika.

Že ho všichni znají, ještě neznamená, že byl světovým politikem.

To myslíte vážně?

Po roce 1990 jsme potřebovali nějakou figuru a kvituji, že jsme se – díky Havlovi a Jágrovi – stali známí i za mořem, což je pro republiku určitě pozitivní, ale nedůležité. Mám rád lidi, kteří každodenně pracují na věcech, jež nejsou vidět. Václav Klaus je ohromně pracovitý a dotahuje věci do konce. Zajímá ho naše země, protože je vlastenec. Havel mi jako vlastenec nepřipadá.

Já jsem naopak přesvědčen, že Václav Klaus má na svědomí spoustu chyb, počínaje politikou „zhasnutého světla“ při privatizačních procesech v devadesátých letech, konče posledním výraznějším činem na konci druhého prezidentského období, tedy velkou amnestií, kdy byli osvobozeni lidé podezřelí z velkých hospodářských podvodů.

Je vidět, že se nevyznáte. Nejste schopen vnímat věci v souvislostech, vytrhujete je z kontextu a podléháte agitaci médií, kterou mimochodem spoluvytváříte. Václav Klaus má jednu báječnou vlastnost: zůstává věrný svému přesvědčení, i když je to nepopulární. Takových lidí bychom potřebovali více. A co se týká chyb, podívejte se na vlastní život. Každý z nás jich má spoustu, ale to, co považujete za Klausovy chyby, já jako chyby nevidím.

A Miloš Zeman?

Ten je mimo. Tečka.

Obálka 08Obálka 08|ReflexCelý rozhovor s Milanem Knížákem si můžete přečíst v novém Reflexu, který je v prodeji od čtvrtka 19. února 2015.