Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Europoslanec Jiří Pospíšil: Být předsedou TOP 09? Nikdy neříkej nikdy

Jiří Pospíšil, který byl v květnu zvolen do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09, se chce v Bruselu a ve Štrasburku věnovat především hájení národních zájmů. V rozhovoru pro Reflex.cz ale nevyloučil ani angažmá v nejvyšších partech TOP 09.

V žebříčcích oblíbenosti českých politiků jste vždy figuroval poměrně vysoko. Teď jste kandidoval za TOP 09, myslíte si, že se můžete stát jednou lídrem této strany?

Zajímavá otázka. Dosud jsem o tom nepřemýšlel, ale v české politice nikdy neříkej nikdy. Teď se chci určitě věnovat naplno mandátu europoslance a pak uvidíme, co bude. Jako pravicový politik logicky přemýšlím nejen o tom, jak pomoci České republice, ale také co mohu udělat pro naši pravici.

Jenže mnoho politiků se po zvolení do europarlamentu takzvaně ztratilo. Doma je lidi přestali registrovat. Jak tomu chcete zabránit?

Když není plenární zasedání parlamentu nebo výborů, tak jsem a budu v České republice. Považuji se primárně za národního politika, jehož prací je nyní obhajoba našich národních zájmů v Evropské unii. Nejsem europolitikem, který chce dělat celoživotní politickou kariéru v Bruselu. Hodně času hodlám trávit ve svém Plzeňském kraji.

Přidal jste se v Evropském parlamentu k frakci lidovců. Ti se spolu se socialisty domluvili na rozdělení moci v EU. Jak se vám hlasovalo pro socialistu Martina Schulze na post předsedy parlamentu?

Frakce Evropské lidové strany (EPP) sdružuje středopravicové strany, a to včetně TOP 09, na jejíž kandidátce jsem byl jako nezávislý zvolen. Proto i já jsem se z logiky věci připojil k této frakci. Jelikož EPP vyhrála volby a má v Evropském parlamentu nejvíce poslanců, chtěla pro svého kandidáta Jeana-Clauda Junckera získat post předsedy Komise, což je nejvýznamnější pozice v Unii. Aby se to mohlo stát, byla nutná dohoda mezi EPP a evropskými sociálními demokraty, což jsou dvě největší frakce v europarlamentu.

Nebudou vám voliči vyčítat, že vy, podle vlastních slov pravicový politik, jste hlasoval pro socialistu?

Prosím nevnímejme koalici EPP a sociálních demokratů tak jako na národní úrovni, kde by to mohlo být vnímáno jako zrada na voličích. V Evropském parlamentu spolu často spolupracují na jedné straně poslanci proevropských stran a na druhé zástupci, kteří řekněme myšlenku evropské integrace nepodporují. Až se bude hlasovat o konkrétních problémech typu ochrany spotřebitele, budeme hlasovat mnohem více podle pravolevého rozdělení.

Do jakých výborů v Evropském parlamentu jste se zapsal?

Jsem členem výboru IMCO, který řeší vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Dobudování vnitřního trhu a také rozumně koncipovanou ochranu spotřebitele považuji za velmi podstatnou pro české občany. Každého českého občana zajímá, jaká má práva jako spotřebitel, nebo jaká je cena a kvalita potravin a výrobků v České republice ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Dále jsem vzhledem ke svému právnickému vzdělání členem výboru pro ústavní záležitosti. Minulý týden jsem se pak stal také členem Delegace pro vztahy s Íránem. Jako poslanec ze země, která sama prožila totalitní období, jsem si vybral záměrně delegaci pro spolupráci se zemí, v níž není vše v pořádku s lidskými právy.

V Evropském parlamentu proběhla rozprava ohledně velmi důležité a někdy i často kritizované smlouvy o obchodu a investicích s USA. Co říkáte na tuto dohodu?

Jsem zastánce volného obchodu a transatlantické spolupráce s USA. Sledoval jsem snahu, zejména levice, smlouvu co nejvíce ořezat, což podporovat nebudu. V otázce výměny a ochrany dat, o níž se při přípravě smlouvy také jedná, musíme najít rozumná, neideologická řešení, která vyváží obranu před teroristy a ochranu soukromí.

Před volbami jste říkal, že máte jiný názor na euro než zbytek TOP 09. Jste pro přijetí eura Českou republikou?

V zásadě jsem pro přijetí eura, pokud se ukáže, že přijetí jednotné měny je pro nás výhodné. Jak ale celou dobu říkám, a v tomto se liším od názoru TOP 09, o případném konkrétním datu přijetí eura by měli rozhodnout občané v referendu. Podobný přístup zastává například Švédsko, které se také zavázalo při vstupu do EU k přijetí eura.

Jaké jsou vaše cíle v Evropském parlamentu v průběhu celého mandátu?

Bude to znít banálně, ale chci kvalitně pracovat v příslušných výborech, být aktivním poslancem a hájit zájmy České republiky a plzeňského regionu, ve kterém žiji. Nemůžeme si nalhávat, že čeští europoslanci budou nejdůležitější skupinou v Evropském parlamentu, jsem ale přesvědčen, že je třeba být výrazně slyšet ve chvíli, kdy se v parlamentu bude rozhodovat o něčem, co zasahuje do našich zájmů.