Alexandr Vondra, europoslanec, místopředseda ODS

Alexandr Vondra, europoslanec, místopředseda ODS Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Green Deal není jen zachraňování planety, ale i přerozdělování vlivu, bohatství a moci v Evropě i ve světě.
Nesmíme následovat přání hrstky aktivistů, kteří jsou bůhvíkým placeni.
Alexandr Vondra a exprezident Václav Havel. Spolupracovali úzce v disentu i po listopadové revoluci.
3
Fotogalerie

Alexandr Vondra: Green deal není jen záchrana planety, ale i přerozdělování vlivu, bohatství a moci

Alexandr Vondra (62) začal ovlivňovat politiku už před listopadovou revolucí. V roce 1987 podepsal Chartu 77, byl pak i jejím mluvčím a je spoluautorem známé protirežimní petice Několik vět. Názory měl vždy neotřelé a v posledních letech se stal jedním z nejvýraznějších českých zástupců v Evropském parlamentu. Tam varuje i před některými chybnými kroky Evropské unie. Místo v Europarlamentu se rozhodl obhájit v červnových volbách jako lídr kandidátky koalice SPOLU.

Televize Euronews zveřejnila před několika dny průzkum agentury Ipsos, která předpověděla, že kandidátky koalice SPOLU, dále Pirátů a STAN získají v červnových volbách do Evropského parlamentu dohromady 51 procent hlasů. Hnutí ANO pak přes 26 procent. To jsou jiné predikce než v případě sněmovních voleb. Proč tomu tak je?

Ta čísla mě nepřekvapují, v zásadě odpovídají datům, s nimiž pracujeme i my. Zásadní pro nás je, že koalice SPOLU je jediný subjekt, který může Andreje Babiše v eurovolbách porazit.

Ale mnoha členům ODS se nelíbí, že do nich strana nešla sama. Byl to dobrý nápad, jít spolu v koalici i do těchto voleb?

Převážil argument, a já jsem ho nakonec uznal, že i když se v některých evropských otázkách ódéeska, topka a lidovci liší, tak má cenu jít spolu, protože můžeme vyhrát. Nikdo jiný Babiše nemůže porazit.

To vám Antibabiš vystačí navždy? Evropské volby jsou přitom jiné, je to jeden obvod, bývá daleko nižší účast, proto budou i jiné výsledky.

V roce 2021 jsme při volbách do české Poslanecké sněmovny viděli střet, jenž jasně souvisel s Babišem. To trvá dál, ale u eurovoleb výsledky daleko více ovlivní účast. Ta bývá nižší, ale tendenci k nim chodit mají lidi, kteří se o otázky Evropské unie více zajímají, a jsou to spíše naši voliči než voliči Babiše. A to může rozhodnout.

Před deseti lety byla účast při volbách do Europarlamentu katastrofální, pouze 18,20 procenta. Před pěti lety pak 28,72, to taky nebyla žádná hitparáda. Jaký je váš odhad na červen?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!