Daniel Kroupa, politolog

Daniel Kroupa, politolog Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kroupa v anketě Reflexu: Autorita je pro mě Ježíš a manželka. Ke šťastnému životu stačí jen málo věcí

V anketě Reflexu zjišťujeme hodnotové a charakterové profily českých osobností. Tentokrát odpovídal Daniel Kroupa, český politik, vysokoškolský učitel, filosof a signatář Charty 77. Po sametové revoluci byl poslanec a následně i předseda ODA, na přelomu století senátor. Podílel se na přípravě Listiny základních práv a svobod, je spoluautorem řady zákonů. 

Na co jste pyšný?

Protože vím, že pýchu (hybris) bohové trestají, snažím se nebýt pyšný. Máte-li však na mysli, z čeho mám radost, tak jsou to úspěchy mých potomků, studentů a lidí, které mám rád.

Co nejvíc nesnášíte?

U sebe lenost, u druhých nenávist.

Co je podle vás největším neštěstím?

Ztratit radost ze života.

Kdo je pro vás autorita?

Ten, který na kříži obětoval svůj život pro druhé a pak moje manželka.

Kterému politikovi věříte?

Z českých politiků je to Martin Dvořák, ze zahraničních Volodymyr Zelenskyj.

Dáte nám kulturní tip?

Bořkovcovo kvarteto.

Co je největší problém České republiky?

Příliš velké množství lidí, kteří si neváží svobody a demokracie. Z neznalosti, z nepochopení, z hlouposti a z lhostejnosti jsou tito lidé schopni pomoci k moci politickým stranám či hnutím, které nás o ně připraví.

Co by se mělo dělat se změnou klimatu?

Na politické úrovni pomohou jenom globální dohody, kterým se podřídí největší znečišťovatelé ovzduší. Lokální dohody v Evropské unii zatím vedly jenom k přesunu škodlivé výroby do jiných regionů, kde škodí bez omezení a Evropu zbavily ekonomického potenciálu potřebného k tomu, aby se klimatickým změnám přizpůsobila. Na osobní rovině by pomohlo pochopení co největšího množství lidí, že ke šťastnému životu stačí jen málo věcí.

Jste šťastný?

Cítím se šťastný. Zda jsem byl skutečně šťastný a vedl zdařilý život bude možné posoudit, až jej dokončím.

Bez čeho se neobejdete?

Bez víry, naděje a lásky.

Existuje Bůh?

Myslíte-li slovem existovat to, že se něco někdy vyskytuje na nějakém místě ve vesmíru, tak asi neexistuje. Pokud tím míníte, zda je cosi, co dalo a dává našemu světu bytí a smysl, tak existuje. Vždyť o tom, že jsem a že mohu dělat něco smysluplného, se přesvědčuji každý den.

Jak byste chtěl umřít?

Ve stoje a s vědomím, že jsem prožil krásný život.