Video placeholde

Páral: Pavel Tykač je jeden z nejdravějších českých podnikatelů. V minulosti se postavil státu i ČEZu

Je bezpochyby jedním z nejúspěšnějších českých podnikatelů. Pavel Tykač na sebe v poslední době upozornil nákupem fotbalového klubu SK Slavia Praha, ale jeho přítomnost a vliv na český byznys je tu mnohem déle. Jaké byly jeho začátky? Proč patří mezi nejdémonizovanější české miliardáře? A jaký má vliv na politiku a školství? I na tyto otázky odpovídá ekonomický komentátor Pavel Páral.

Na jednu stranu se jedná o klasický devadesátkový příběh. Dovoz zahraničního zboží, privatizace, nakonec doly a energetika. Cesta Pavla Tykače je však v mnohém výjimečná. Proslul řadou velmi dravých byznysových kroků, které mu přinesly velké bohatství, ale i rozporuplnou pověst. Za svou kariéru se věnoval finančnictví, nerostným surovinám a energetice. Nyní investuje do sportu i do školství. Vedl řadu sporů se státem i státními firmami, ze kterých někdy i po dlouhých letech vyšel jako vítěz.

V čem spočívají aktuální byznysové strategie Pavla Tykače? Proč si miliardáři kupují fotbalové kluby? A jaké paradoxní podnikatelské příležitosti přináší ekologické svazování průmyslu? Dozvíte se ve videu.