Video placeholde
Myslím si, že s výzvami, jimž musíme čelit, se v takové koncentraci žádná polistopadová vláda nesetkala.
Opozice nám vyčítá vysoké ceny energií, ale byl to Andrej Babiš, který zastavil Temelín. Byly to vlády, v nichž seděl, které zvýšily energetickou závislost na Rusku.
Petr Fiala
Petr Fiala
Petr Fiala
6
Fotogalerie

Petr Fiala: Opozice využívá populismus, dezinformace a lži. Vedeme střet o charakter našeho státu

Málokterá vláda po listopadové revoluci čelila tolika problémům najednou jako koaliční kabinet Petra Fialy (59). Důvěra ve vládu je nízká, volební průzkumy ovládá opozice, ministři někdy nedokážou důležité věci vysvětlit, lidi si stěžují na vysoké ceny, problémy provázejí zdravotnictví nebo školství. Premiér Fiala si přesto myslí, že jeho vláda dělá dobré věci. I v rozhovoru pro Reflex je tvrdě obhajoval. Navíc si myslí, že letos „už bude líp“.

Pane premiére, střelba na filozofické fakultě v Praze byla největším podobným masakrem v historii České republiky. Zůstáváme přesto bezpečnou zemí?

Především mysleme na oběti, jejich rodiny a všechny zraněné. Nezapomínejme na ně ve víru dalších událostí. Jsme zvyklí vyjadřovat dopady masových vražd čísly: 14 obětí, 25 zraněných. Ale nejde o čísla, jde o konkrétní lidi. Musíme si představit jednotlivé tragické příběhy, ten děsivý zásah do životů tolika rodin. Mysleme na ně a vyjadřujme úctu, pochopení a sounáležitost, abychom rodinám a blízkým obětí maximálně pomohli tu hrůzu překonat. Je důležité, že se během několika dnů vybralo v různých sbírkách přes 50 miliónů korun. Lidé až dojemně vyjadřují svou účast, jak to jen jde. A to je teď podstatné. Těžko se mi v tomto kontextu odpovídá na vaši otázku, ale ano, zůstáváme bezpečnou zemí, jednou z nejbezpečnějších na světě.

Politici se po střelbě většinou drželi s ostřejšími komentáři zpátky. To ale pravděpodobně nevydrží. Co to o české politické scéně vypovídá?

Jsme už bohužel ve veřejném prostoru zvyklí na ledacos. Nicméně kdyby chtěl někdo zneužít tuto tragédii pro svůj politický nebo jiný prospěch, tak by jen ukázal, že pro něj už neplatí žádné etické normy lidské společnosti. Že nemá úctu ani před zemřelými. Je dobře, že alespoň v prvních dnech po tragédii se to nestalo. 

Po každém takovém masakru se logicky objeví návrhy na úpravy zákonů, předpisů, které ale mohou nakonec vést i k omezení některých svobod. Jak se na to díváte?

Důležité je, abychom nyní projevili soucit a pochopení pro bolest a zármutek. A potom je možné se s chladnou hlavou a s určitým nutným časovým odstupem od události, která všechny emočně zasáhla, podívat na to, zda je potřeba udělat nějaké systémové změny. Nejprve musí být všechny souvislosti této mimořádné tragédie a jejího průběhu vyšetřeny. Je obecně známo, že podobným útokům osamělého střelce, který předtím nebyl nikde evidován jako riziková osoba, nejde prakticky zabránit. My musíme mít ale jistotu, že nikde v našem systému není nějaká mezera. Pokud by se ukázala, je naší povinností ji rychle zacelit. Vždy musíte pečlivě vyvažovat, protože hodnoty bezpečnosti a svobody, obě nesmírně důležité, jsou často jakoby proti sobě. Myslím ale, že rozumné řešení vždy existuje. Před závěrečným schvalováním je v Poslanecké sněmovně novela zákona o zbraních a střelivu, která posiluje spolupráci policie a lékařů při vydávání zbrojního průkazu, dává policii větší pravomoci zabavit zbraň při rizikovém chování nebo umožňuje lépe sledovat podezřele velké nákupy zbraní. Tedy na legislativě k posílení bezpečnosti občanů se pracuje průběžně a je to dobře. Na to, zda a co je ještě potřeba upravit po útoku z 21. prosince, nám dají brzy odpověď výsledky vyšetřování. 

Pojďme k současné politické situaci. Valí se to na vaši vládu ze všech stran. Spíte dobře?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!