Video placeholde

Chorvatská treska, krocan a projev krále. Jak slaví Vánoce britský velvyslanec Matt Field?

„Jsem Matt a jsem tu novej,“ představil se MATT FIELD, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, v lednu 2023 v krátkém videu česky na Twitteru. Vidělo jej 1 600 000 lidí a znamenal začátek jedné z nejúspěšnějších, nejkreativnějších kampaní na sociálních sítích. A jaký to byl tedy rok? Jak si na Prahu zvykla jeho rodina, bývalá chorvatská diplomatka Martina Field-Klisović a jejich dva synové? Vánoční bramborový salát se Matt Field na Twitteru už naučil, na zbytek se podívejte v našem krátkém videu v češtině. Velký profilový rozhovor o tom, co tohoto mága veřejné digitální diplomacie čeká v Česku příští rok, pak čtěte ve vánočním Reflexu 51-52.

Za kampaň #JsemTuNovej byl tříčlenný PR tým britského velvyslanectví společně s Mattem Fieldem letos na podzim oceněn stříbrem v soutěži Zlatý středník a také marketingovou inspirací roku v soutěži Křišťálová lupa. V prosinci 2023 pak tým vyhrál mezinárodní evropskou soutěž European Excellence Awards, oceňující výjimečnou kreativitu v PR a komunikaci v kategorii „Small Budget“ (malý rozpočet).

Není to ale náhoda, tomu všemu předcházela pečlivá příprava: v době zahájení kampaně #JsemTuNovej před necelým rokem už Matt Field četl Čapka i Haška, nakoukal samozřejmě Ostře sledované vlaky, ale třeba taky S tebou mě baví svět. Další filmy si vzápětí nechal doporučit – v Praze šel do kina namátkou na Saturnina nebo Tmavomodrý svět. V playlistu má právě teď dva tisíce českých skladeb a taky seznam „pár stovek“ českých knih, které chce přečíst. Má rád češtinu, její barvu a zvukomalebnost, baví ho učit se naše idiomy a rád říká „hogo fogo“. Veselé Vánoce.