Video placeholde

Rynda: Štědrovečerní pohádka je nejsledovanější pořad roku. Ta letošní diváky překvapí už v prvních minutách

Češi milují pohádky. Tu štědrovečerní každoročně sledují miliony diváků a patří tradičně k nejsledovanějším pořadům roku. Česká televize drží tradici štědrovečerních pohádek již třicet let a ani letošní rok nebude výjimkou. Proč tolik milujeme pohádky? A existuje osvědčený recept, jak natočit divácký hit? I na tyto otázky odpovídá kulturní redaktor Reflexu Vojtěch Rynda.

Televize každoročně na Vánoce odvysílají desítky pohádek. Mnoho z nich už patří po mnoho let k tuzemské filmové klasice. A každý rok přibývají nové. Některé z nich přitom již nyní lze za novodobé klasiky považovat.

Recept na dobrou pohádku není univerzální. To, co fungovalo v minulosti, nemusí nutně fungovat i nyní. Tvůrci pohádek musejí jít s dobou a příprava štědrovečerní pohádky probíhá i několik let dopředu. Na druhou stranu se na českého diváka musí opatrně. Existují hranice, přes které by režiséři pohádek neměli zajít. Co se nám na pohádkách nejvíc líbí? Jak se točí pohádky dnes a jak se točily v minulosti? A jaká bude ta letošní? Dozvíte se ve videu.