Video placeholde

Rusové podle mě na olympiádu v Paříži nepojedou, řekl Reflexu šéf českých olympioniků Kejval

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že umožní některým ruským a běloruským sportovcům za přesně daných podmínek start na letní olympiádě v Paříži. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval si ale myslí, že se tak nestane. „Můj názor je, že na olympiádu žádný Rus a Ruska nepojedou,“ říká Kejval v pořadu Reflexu.cz Kontext Viliama Bucherta.

„Moje zkušenost mi říká, že jak Rusové vždy vnímali tyto věci, tak ruská vláda omezenou účast svých sportovců v Paříži zakáže,“ říká Jiří Kejval v rozhovoru pro Reflex ještě před tím, než MOV zveřejnil své stanovisko k účasti Rusů a Bělorusů. Ale ani po něm svá slova nezměnil. A vyjádření ruských sportovních funkcionářů zatím nasvědčují tomu, že Rusové skutečně za stanovených podmínek na hry jet nechtějí. Může se v tom ale ještě odehrát mnoho věcí.  

Nekompromisní postoj zastává nadále i Český olympijský výbor, který odmítá start ruských a běloruských sportovců na olympiádách až do doby, než skončí válka na Ukrajině.

Jiří Kejval v rozhovoru pro Reflex, který vyjde v tištěném vydání 14. prosince, hovoří i o tom, kolik by mohli čeští sportovci získat v Paříži medailí, proč je systém českého sportu v mnohem nevyhovující a proč to některé politiky vůbec nezajímá.

Rozhovor s předsedou ČOV najdete ve čtvrtek v tištěném Reflexu.

Reflex 50/2023