Video placeholde

Buchert: Vyznamenání umí být mejdan i nuda. Kdo se na oslavě svlékal a který prezident držel hosty zkrátka?

Prezident Petr Pavel letos poprvé bude předávat státní vyznamenání. Každý prezident v minulosti tuto událost pojímal po svém. Někdy byly večírky divoké, jindy střídmější. Jaké bylo předávání státních vyznamenání za minulých prezidentů a jaké bude letos? I na tyto otázky odpovídáme s šéfredaktorem Reflexu Viliamem Buchertem.

Zatím se můžeme jen dohadovat, koho Petr Pavel vyznamená. Václav Havel vyznamenání uděloval poměrně více než ostatní prezidenti. Po pádu komunistického režimu oceňoval často disidenty i lidi z kultury a undergroundu. Podle toho pak také často vypadaly večírky, které se po hlavním ceremoniálu konají. Zato prezident Klaus přistupoval k vyznamenáním mnohem střídměji, a to jak v počtu dekorovaných, tak i v tom, jak probíhaly oslavy. Prezident Zeman pak projevil svébytnou povahu u vyznamenání, která často uděloval svým podporovatelům a lidem, co mu pomohli v kampani.

Jak budou vyznamenání probíhat letos? To je otázka. Zatím víme jen to, že oproti minulým letům se mění způsob pozvánek hostů hlavního ceremoniálu. To může svědčit buď o zcela odlišném přístupu k věci, nebo o nezvládnutí organizace. Co se na oslavě po vyznamenáních podává za raut a co se pije? Jak spolu interagují různé skupiny hostů? A kdo by měl být vyznamenán? Dozvíte se ve videu.