Australská veterinářka a spisovatelka Chloe Buitingová

Australská veterinářka a spisovatelka Chloe Buitingová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Po dokončení veterinárních studií na University of Melbourne se Chloe pustila do boje o záchranu nosorožců před pytláky a složitého stěhování žiraf
Po dokončení veterinárních studií na University of Melbourne se Chloe pustila do boje o záchranu nosorožců před pytláky a složitého stěhování žiraf
Nový zobák tukana, vytištěný na 3D tiskárně
„Léčení zvířat přímo v divočině si mnohdy žádá kreativní řešení, protože nikdy nevíte, jaké výzvy přinese další den,“ říká Buitingová, jejíž knižní prvotinu Veterinářka v džungli vydalo nakladatelství Argo
4
Fotogalerie

Víte, jak těžké je uspat šimpanze? Musíte být rychlí, nebo vám foukačku vezme a uspí on vás, říká veterinářka

Nejdřív si v knížce Veterinářka v džungli (Argo) projděte fotky: ty pracovní začínají v roce 2009 na keňském venkově. Pak pokračují střelbou z uspávací pušky na nosorožce z vrtulníku v Zimbabwe, pokusem o převoz divokého slona do národního parku, nakládáním žirafy do tiráku. Je tam taky lev Simba s kyslíkovou maskou z kelímku od margarínu, zebra při odběru krve a mexický tukan s novým zobákem z 3D tisku. Je tu ježek trpící nechutenstvím a želva z Galapág, která se, bude-li zdravá, dožije dvou set let. Ovšem australská veterinářka Chloe Buitingová (33) je stejně nejlepší naživo. Má v sobě zvláštní ostych lidí, kteří vyrostli na samotě. Ale jakmile začne mluvit o záchraně divokých zvířat, stud zmizí.

Hrozně mě pobavilo, že zvířatům, o která se staráte, dáváte v knize až lidské vlastnosti. Šimpanzice Lola, třeba, se vám opravdu zdála jako vaše příbuzná?

Ale ona je moje příbuzná! Šimpanzi nám jsou opravdu neuvěřitelné podobní, sdílíme s nimi víc než 97 procent naší DNA! Stačí se jim podívat na ruce, do očí, na rysy… Myslím, že v sobě mají hlubokou inteligenci. Nemůžeme jim sice „po našem“ udělat IQ test, ale schopnost řešit problémy posoudit dokážeme. My lidé jsme podědili rysy a vlastnosti jejich rodinné struktury, jejich pouto s mladými. Tak ráda pracuji se šimpanzi! Jedinou nevýhodou je, že musíte být ještě chytřejší, než jsou oni, nebo se o to aspoň snažit. Víte, jak těžké je uspat šimpanze? Přijdete k nim, ale musíte být fakt rychlí, jinak vám foukačku vezmou a ve vteřině uspí oni vás, to je pak šup, šup, ani se nenadějete a jste v narkóze!

To se vážně stává? 

Jasně, jejich inteligence s sebou přináší řadu drobných nuancí, které musíte při léčbě řešit. Třeba jeden nemocný šimpanz žral jenom léky s jahodovou příchutí. Schovávali jsme mu je do hroznů, do banánů, ale pokud to nechutnalo jako jahoda, okamžitě je vyplivl. Jsou to osobnosti.

Proč jste vlastně napsala knihu a nenechala svoje zážitky jen jako příspěvky na Instagramu?

Chtěla jsem oslovit různé typy lidí, nejen ty ze sociálních sítí. Knihu si přečtete, strávíte ji a opravdu o ní přemýšlíte: post na Instagramu kolem vás profrčí a večer už o něm nevíte. Poselství mé knihy je, troufám si říct, důležité, navíc knihy jsou nesmrtelné, mají ve společnosti zvláštní, velice cenné místo. 

V kolika jazycích vaše kniha z roku 2021 dosud vyšla?

Teď se připravují překlady do španělštiny a němčiny, ale čeština je úplně první!

A my přitom nemáme moře a v podstatě ani žádnou divočinu. Možná občas vlk, rys, výjimečně hnědý medvěd, ale to je tak všechno.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!