Pěvkyně a herečka Dagmar Pecková

Pěvkyně a herečka Dagmar Pecková Zdroj: Nguyen Phuong Thao

„Profesní i osobní styčné body v našich životech cítím jasně.“ Mistrovská lekce světové sopranistky Marie Callasové, činohra amerického dramatika Terrence McNallyho, měla premiéru v září 2020 v Městském divadle Mladá Boleslav. V pražském Divadle Kalich se bude hrát 29. března (na snímku s režisérem Petrem Mikeskou).
Teď se vracím zase k činohře, velké operní árie už zpívat nechci.
2
Fotogalerie

Dagmar Pecková: Jsem kreativní, práce mě strašně baví. Ale nemusím už kvůli ní chcípnout!

Dagmar Pecková (62), světová operní hvězda žijící v Německu, vyslala do světa své dvě už dospělé děti a s manželem, který je v důchodu, si pořídili štěně. Pendluje tedy mezi Freiburgem a Prahou, protože „pracovat chci i teď“, jak říká. Na českém jevišti ji můžeme vidět jako pěvkyni Marii Callasovou v činoherní inscenaci Mistrovská lekce, v divadle v Mladé Boleslavi i v pražském Kalichu. Dokáže leckoho urazit, diplomacie jí nikdy příliš neseděla, což se v Česku moc nenosí; její názory jsou ostré, a v mnohém přesné. Jak se jí žije mezi dvěma středoevropskými zeměmi, kde je doma a jak vidí současnou evropskou politiku?

Jak se světová operní diva omezuje v drahých energiích, o čemž se i v Německu od začátku války na Ukrajině hodně mluví?

To už se u nás děje dávno, manžel je kolenovrt! Furt někde šetří, takže my nemáme 25 stupňů v baráku a nechodíme v tílkách, chodíme ve svetru a máme tam 20 stupňů. Maximálně. A jezdím tramvají, vlakem i autobusy, protože jsme na to tak v Německu zvyklí. Víc o tom mluvit nechci, protože už jsem na to někde v jiném českém médiu odpovídala a pak v diskusi na Facebooku se strhla úplná kalamita: prý že jsem kráva, ať si jdu teda do Německa, sama si jezdím tramvají a neradím, kolik mají mít doma stupňů! Ale já jsem přece nikomu neradila, jen jsem říkala, jak to dělám já.

Nenapadlo vás se těmto diskusím na Facebooku uzavřít? Prostě je nečíst?

Naopak, když z nich vypadne nějakej úžasnej špek, dám si ho na svou facebookovou zeď, ať se všichni lidi pobaví! Když mě napadne babka babišovka, že jsem stará a mám celulitidu na rukou, směju se tomu. Vždyť ony mi závidí i dort ve Slavii!

Proto jste se rozhodla, že půjdete do veřejné podpory prezidenta Petra Pavla?

Rozumíte, já už léta jezdím volit na ambasádu v Berlíně, jednou jsem dokonce jela v noci ze Salcburku, k smrti unavená, syn byl ještě malej, ale já musela, abych nechyběla u českých voleb! A většinou to pak bylo dost zklamání, třeba když Klaus se Zemanem udělali opoziční smlouvu. Nicméně Pavla jsem pozorovala už loni na jaře zvenčí a napadlo mě, jak by bylo fajn, kdyby se stal prezidentem. A pak přijde esemeska: „Paní Pecková, jsem z předvolebního štábu generála Pavla a byli bychom velmi rádi, kdybyste s panem generálem ve výslužbě šla na půl hodinky na kafe.“ To bylo v půlce června. A tak jsem tam šla a zjistila, že je to normální člověk, má to v hlavě srovnaný, inteligentní, vypadá super, kdo tohle má, a to myslím nejen u nás, ale obecně v Evropě.

Vraťme se do Německa. Je tam život klidnější než v Česku?

Němci, když jim řeknete, že budou nosit roušky a budou každý den v devět večer doma, tak to zkrátka udělají. A stejné je to se vším: až na výjimky tam funguje velká disciplína, nikdo se nad ničím moc nepozastavuje, což možná vytváří ten větší klid.

Co si s odstupem myslíte o kancléřce Angele Merkelové?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!