Marcel Gajdoš, generální ředitel VISA pro Česko, Maďarsko a Slovensko

Marcel Gajdoš, generální ředitel VISA pro Česko, Maďarsko a Slovensko Zdroj: VISA

Click to Pay: Online platební řešení, díky kterému lze u zapojených eshopů platit bezpečně a pohodlně
Click to Pay: Online platební řešení, díky kterému lze u zapojených eshopů platit bezpečně a pohodlně
Click to Pay: Online platební řešení, díky kterému lze u zapojených eshopů platit bezpečně a pohodlně
3
Fotogalerie

Marcel Gajdoš z Visa: Se službou Click to Pay se placení na internetu výrazně zjednodušuje

 Na dveře klepe Black Friday a hned za ním následují Vánoce. I letos s největší pravděpodobností zaznamenáme nárůst počtu zákazníků, kteří přecházejí do online prostředí a nákupy raději vyřídí z pohodlí domova. Jak se dnes platí online a jaké jsou novinky, nám prozradil generální ředitel Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko, Marcel Gajdoš.

Jak se v průběhu času proměňují e-commerce platby v České republice?

Počet lidí, kteří nakupují a platí online, konstantně roste. V poslední době jsme svědky trendu, který oblibu online placení ještě prohlubuje – lidé se postupně učí nakupovat přes telefon, a část z nich dokonce opouští počítače. Chytrý telefon má podle našich nejnovějšího průzkumu 9 z 10 Čechů, takže je tento trend pochopitelný. Dle stejného průzkumu dnes objednává služby a produkty touto cestou až okolo 65 % Čechů, což je dost vysoké číslo. Češi jednoduše nakupují online rádi a často.

Visa přináší v této souvislosti zákazníkům službu Click to Pay – tedy klikni a zaplať. O co jde a jak to funguje?

Jedná se o nové online platební řešení, díky kterému lze platit bezpečně a pohodlně u zapojených e-shopů. Služba funguje jednoduše – zákazník si do Click to Pay uloží údaje své platební karty a při každé další platbě se údaje „propíšou“.  Odpadá tím nutnost hledat peněženku a opisovat dlouhé 16místné číslo karty, kdykoli chce nakoupit na internetu. Stačí při placení online už jen kliknout na ikonku Click to Pay. Službu lze přitom využít při placení na internetu z kteréhokoli zařízení: funguje na počítači, telefonu i tabletu.  Češi bezhotovostní platby při placení online vnímají jako naprostou samozřejmost a Visa pracuje na tom, aby mohli spotřebitelé platit na internetu snadno a bezpečně. A právě to nám Click to Pay s Visa umožňuje.

Jak dlouho je již Click to Pay na trhu a jaké tuzemské obchody tuto službu používají?

Click to Pay jsme zavedli začátkem tohoto roku. Od této doby počet obchodů, které službu využívají, neustále roste. V současné chvíli už s její pomocí mohou zákazníci zaplatit na zhruba 16 tisících českých e-shopů. Naším cílem je do konce tohoto roku umožnit platby prostřednictvím Click to Pay dokonce na více než 50 procentech českého e-commerce trhu. Protože Visa spolupracuje i se zahraničními platebními bránami a e-shopy, mohou čeští zákazníci pomocí jedné služby zaplatit i v obchodech mimo ČR. Prostě kdekoliv, kde uvidíte symbol Click to Pay, můžete tuto službu jednoduše použít.

Co Click to Pay přináší zákazníkovi? Proč by tuto službu měl začít využívat?

Pro zákazníka to znamená především pohodlnější placení při online nákupech. Jak jsem zmiňoval, člověk nemusí trávit čas zadáváním 16místného čísla platební karty, hledat hesla ani vyplňovat dlouhé formuláře. Navíc lze do Click to Pay integrovat platební karty od více značek, což placení výrazně zjednoduší. Do budoucna plánujeme přidat do služby i možnost předvyplnění adresy pro dodání zboží.

Zakládáme si také na tom, abychom uživatelům nákupy na internetu nejen zpříjemnili, ale nabídli jim i vysokou úroveň bezpečnosti, bez které se v dnešním online světě neobejdou. A tak k ochraně Click to Pay transakcí Visa využívá tzv. tokenizační technologii. Ta nahrazuje 16místné číslo platební karty zabezpečeným tokenem, který kartu chrání před útoky. Obchodník tak nemá možnost dostat se k číslu karty.

Jak si tedy Click to Pay mohou zákazníci aktivovat? A co je k tomu potřeba?

Zákazníci Visa se mohou přihlásit zde, a stačí to udělat pouze jednou. Další možnost, jak se do Click to Pay zaregistrovat, je přímo během procesu platby za nákup na některém z obchodů, které ji podporují nebo jednoduše v internetovém bankovnictví vybraných bank Jediné, co k přihlášení potřebujete, je vaše jméno, emailová adresa a platební údaje.

A jaké výhody na druhé straně mají obchodníci, kteří tuto službu používají nebo se chystají používat?

Tím, že Click to Pay zjednodušuje celý platební proces zákazníkům, výrazně pomáhá samozřejmě i prodejcům. Očekáváme například, že s touto službou obchodníci zaznamenají více dokončených objednávek – tedy že se sníží počet lidí, kterým se nechce vstávat od počítače, aby hledali kartu a nákup dokončili. S Click to Pay opravdu jen kliknou a zaplatí. Služba ve zkratce pomáhá obchodníkům s intuitivním a bezpečným procesem placení za položky v zákazníkově  košíku. A to v konečném důsledku může pomoci zvýšit samotné tržby.