Aňa Geislerová

Aňa Geislerová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Když se mě lidé z mého okolí ptali, co budu dělat po Olze a Boženě, bavila jsem se tím, že jsem jim odpovídala: no prezidentku! Tehdy se ještě nevědělo, že to bude film.
V titulní roli filmu Prezidentka si herečka „užívá“ funkci se vším všudy: „Prezidentka je i pod fyzickým dozorem, protože ji hlídá ochranka, má všechno naplánované, je velitelkou ozbrojených sil, musí dávat stranou svou osobnost…,“ říká.
2
Fotogalerie

Geislerová: Být prezidentkou už není sci-fi. Hrát Rusku kágébačku by mi nevadilo, zlo je potřeba zobrazovat

Přes židli leží přehozená nečekaná rekvizita: tričko s nápisem Русский военный корабль, иди нахуй! (Ruská válečná lodi, jdi do prdele!), památným výrokem spojeným s aktuální válkou na Ukrajině. „Ivan Ostrochovský mi ho přivezl přímo z Charkova,“ říká AŇA GEISLEROVÁ (46). „Je mi z toho samozřejmě smutno, ale na to tričko jsem pyšná, to je povedenej kousek.“ Se scenáristou a režisérem Ostrochovským herečka točí historické drama Pramen, jeden z několika svých současných projektů; s filmařkou Zuzanou Kirchnerovou dále připravuje drama Karavan a v kinech je k vidění v romantické komedii Rudolfa Havlíka Prezidentka.

Ideální kandidátka na českou prezidentku je jako chytrá horákyně: musí být dostatečně ženská (ale ne až moc), musí mít správný počet dětí (ale ne na úkor kariéry), měla by fandit Spartě i Slavii zároveň, ale už ne dávat najevo, že rozumí fotbalu. Aspoň podle moderátorky satirického pořadu Šťastné pondělí Terezy Dočkalové. Co myslíte vy?

Není srandovní, že muži se takhle nerozebírají? Mužský kandidát má zřejmě prostě mít zkušenosti a „koule“ a být vůdčí typ. Je stupidní rozebírat to podle genderu: ty kvality by měly být stejné pro muže i pro ženu. Pro mě je to schopnost přesvědčit a vést lidi, empatie. A hlavně by to měla být mravnost. Takový hezký výraz, který nám zní trochu starodávně. Znamená stanovení nějakých hranic, jež člověk nepřekračuje a dokazuje to nejen před volbami, ale celým svým životem. A taky to, že nedá přednost moci před vlastním svědomím. Jestli mají prezident nebo prezidentka pevný charakter a jestli jsou lidsky v pořádku, je možná důležitější, než co dokázali ve svých profesích. A já si myslím, že nejen co se týče prezidentování, je řada na ženách.

V jiných zemích už na ně řada přišla.

Už i v Maďarsku! Ale když Rudolf Havlík začal někdy před čtyřmi roky psát scénář Prezidentky, nebyla ve funkci ještě ani paní Čaputová. Tehdy se nám něco takového jevilo jako nemyslitelná věc, jako ryzí sci-fi. A já si myslím, že je skvělá!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!