Video placeholde

Havlíček: Ruský plyn jsme chtěli utlumit, ale Poláci to zařízli. Síkela nedělá nic

Česko po letech usiluje o propojení plynovodů s Polskem. Dle ministra průmyslu Josefa Síkely mělo dojít k uskutečnění projektu už dávno. „Minulá vláda neudělala nic pro napojení české plynárenské sítě na polskou,“ komentuje Síkela. Prvotní neúspěch minulé vlády označil z hlediska energetické bezpečnosti za fatální chybu. Jak se k vyjádření postavil Síkelův předchůdce Karel Havlíček (ANO), který sám před lety na projektu pracoval?

„My jsme to podporovali,“ komentuje Havlíček. „Poláci to tenkrát zapíchli, už měli peníze na účtu. Asi těžko jim budeme vodit ruku v tom, že začnou budovat, a oni to neudělali,“ uvedl bývalý ministr důvody, proč by se vláda k projektu neměla vracet.

„Pan ministr Síkela to promáchnul místo toho, aby dneska rychle doplnil zásobníky, tak začíná oživovat projekty „co by bylo, kdyby bylo“. Namísto oživování starých projektů by se podle Havlíčka vláda měla zaměřit na doplnění zásobníků energie. „Polsko má 80 % v zásobnících, my 30 %,“ namítá a zdůrazňuje, že opozice bude rozhodnutí vlády nekompromisně oponovat.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Karlem Havlíčkem • Videohub