Uvádění do rezortů: Premiér Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) po Karlu Havlíčkovi (17.12.2021)

Uvádění do rezortů: Premiér Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) po Karlu Havlíčkovi (17.12.2021) Zdroj: Vláda ČR

Jednání vlády o energiích, platech i koronavirových opatřeních: Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) (29.12.2021)
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na prvním jednání vlády (17.12.2021)
Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přebírá ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021)
Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přebírá ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021)
Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přebírá ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021)
14
Fotogalerie

Babišovo zlo a dotace pro Penam aneb Síkela v zaminovaném Havlíčkově revíru

Andrej Babiš označil hnutí STAN za největší zlo ve vládě, když představoval svůj stínový kabinet. Opozice má jistě právo na důraznou kritiku, jenže v případě hnutí ANO, stojícího a padajícího se svým majitelem, jde zároveň o něco jiného.

„Pro mě je STAN to nejhorší, co máme ve vládě. Nejhorší. To je hnutí, které zneužívá název STAN, vylezli po Kalouskovi navrch, podvedli Piráty,“ prohlásil Babiš emotivně na tiskové konferenci. Doložil to příkladem Farský, jenž podle něj obelhal voliče, a „nevyjasněným“ financováním STAN.

Jiný metr

Výhrady k oběma kauzám byly legitimní, i když jsou v porovnání s Babišovou érou nesouměřitelné. Rakušanovo hnutí se s nimi nakonec vypořádalo, sporné dary vrátilo a Farský se vzdal mandátu. Signály jsou ovšem jasné.

Současná vláda oslovuje jiný typ voličů než skalní stoupence Babišova hnutí, jež nezajímají skandály mnohonásobně většího kalibru - včetně trestního stíhání a každodenního konfliktu zájmů. Naopak jsou pro ně důkazem, že je proti jejich vůdci vedena účelová kampaň s cílem dostat ho z politiky.

Takovou interpretaci si koalice nemůže dovolit. Zároveň může zapomenout na Babišovy sliby, že bude konstruktivní opozicí. Definitivní vystřízlivění přineslo jednání o odkladu účinnosti sporného stavebního zákona, kdy opozice přehlasovala koaliční poslance.

Došlo k tomu poté, kdy předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová slíbila párování a vzápětí dohodu porušila. Bylo by naivní očekávat, že hnutí jednoho muže, zvyklého kdykoli podrazit své spojence (natož oponenty), se bude chovat standardně a gentlemansky.

Mlčeti zlato

Proč ten náhlý Babišův výpad proti hnutí STAN? Mediálně propírané kauzy jsou vítanou záminkou, důvody ale budou hlubší. Ostatně v obou případech by měl Babiš spíše cudně mlčet, jelikož sám má tuny másla na hlavě.

Dodnes nevysvětlil původ všech svých příjmů, netransparentní stomilionové převody pro nákup luxusních nemovitostí ve Francii přes schránkové firmy v daňových rájích, ani podezřele předraženou reklamu na farmě Čapí hnízdo.

Pokud dnes Babiš tvrdí, že Farský šel do politiky kvůli sobě, zapomíná už na „tunelování“ státu miliardovými penězovody, jež se znásobilo po jeho vstupu do vlády vhodným nastavením dotačních toků, rozdělováním veřejných zakázek a ovládnutím jejich kontroly.

Nemluvě o tom, že měl šéf ANO v minulém volebním období zdaleka nejmenší účast na jednání Poslanecké sněmovny.  Do konce roku 2019, ještě před nástupem epidemie covidu, absolvoval pouhých 27 procent hlasování. V podobném tempu pokračuje i dnes.

Před volbami v roce 2013 se Babiš rozčiloval, že někteří poslanci mají jen čtyřicetiprocentní účast a raději chodí do bufetu. Po vstupu do vlády změnil názor a opakovaně dával najevo, jak ho chození do „žvanírny“ nebaví.

„Odpovědnost vůči Sněmovně neznamená, že tam sedím a ztrácím čas,“ odrážel tehdy dotazy médií a ohlašoval, že do ní přestane chodit úplně. Jeho účast byla výrazně nejnižší i mezi všemi českými premiéry. Pokud Farského kritizuje politik, který prací ve sněmovně pohrdá, je to jen chucpe.

Síkela zazářil

Babišův ostrý výpad proti hnutí STAN je nepochybně motivován i tím, že drží citlivé resorty vnitra a průmyslu a obchodu. Expremiér po nástupu do čela vlády provedl rozsáhlé čistky v bezpečnostních sborech s prvořadým zájmem ošetřit vlastní zájmy.

Memento hlavního vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila, jenž bral vážně podezření z padesátimilionového dotačního podvodu ještě před personálními výměnami svých nadřízených, se nesmělo opakovat. Dnes hrozí, že tato ochrana padne, a zdaleka nejde jen o Čapí hnízdo.

Video placeholde
Jozef Síkela vysvětluje historii dluhopisů • facebook @Starostové a nezávislí

Hysterické útoky na STAN přicházejí krátce poté, kdy nečekaně zazářil do té doby neznámý ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Oživil sněmovní jednání o vyslovení důvěře Fialově vládě, když reagoval na kritiku z opozičních lavic hnutí ANO.

Opravil výroky Babiše a Schillerové, že v rozpočtu našli peníze. „Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste žádné peníze nenašli, vy jste si je půjčili a zadlužili jste naše děti, takže prosím pěkně, dodržujme přesně ty technické pojmy.“

Havlíček v helikoptéře

Síkela zároveň zkritizoval covidové programy pomoci podnikatelům z dílny svého předchůdce Karla Havlíčka, který je propagandisticky vynášel do nebes. Nový ministr fakticky přiznal, že v resortu vstoupil do „nepřátelského území“. Zpočátku měl problém získat data, jak se tyto kompenzace rozdělovaly. To svědčí o zakopání struktur ANO ve státní správě, což není problém jen Síkelova resortu.

Z výsledku byl podle svých slov v šoku. „Nabyl jsem dojmu, že tady se rozhazovaly peníze z helikoptéry bez ohledu na to, jestli to někomu pomůže, jestli ty peníze budou užity účelně a jestli pomohou těm, kteří to nejvíce potřebují,“ prohlásil ministr.

Později doplnil, že tyto kompenzace dostávali hlavně „ti velcí, kteří nebyli ve ztrátách, mají rezervy, a možná kdyby se jim něco nekompenzovalo, tak by měli menší zisky, ale určitě by to přežili“. Jedině tak mohli dostat šedesátimilionové dotace i provozovatelé kasin, zatímco mnozí živnostníci skončili s podnikáním.

Problém Havlíčkových programů spočíval i v náročné administrativě a podmínkách, jež z podpory předem vylučovaly desítky tisíc menších poškozených firem. Síkela avizuje, že kompenzace z kapes daňových poplatníků budou v případě nutnosti adresnější.

V košili Agrofertu

Poslední kapkou mohlo být Síkelovo oznámení, že chce prošetřit vrácení stomilionové dotace pro toustovou linku z pekárenské skupiny Penam. Vyzval auditory Evropské komise, aby mu zaslali posudky, odůvodňující neproplacení této podpory určené pro inovativní projekty z evropských fondů.

Auditoři zjistili, že velmi podobné tousty vyráběla německá společnost Lieken AG už v roce 2013 v době, kdy byla začleněna do Agrofertu. „Inovativní produkt prezentovaný společností Pekárna Zelená louka tak nemůže být považovaný za inovativní, když tento produkt už skupina Agrofert vyrábí,“ uvádí auditorská zpráva.

Dotace už byla proplacena ze státního rozpočtu a pokud šlo o neoprávněný výdaj, měl by ji Agrofert vrátit. Řídícím orgánem je ministerstvo průmyslu a obchodu, jež o přidělení sporné dotace rozhodlo. Od Karla Havlíčka se ovšem nedalo očekávat, že v tomto směru podnikne jakékoli kroky k nápravě. Košile Agrofertu je mu bližší než kabát českých daňových poplatníků.

Havlíček si nechal zpracovat už desátý posudek od sedmého znalce. „Shodou okolností“ byl bodově ohodnocen stejně jako výběrovou komisí, která o dotaci rozhodla. Havlíček proto neměl žádný zájem dotaci vymáhat, což nic nemění na vzniklé škodě státu.

Babišova nevraživost vůči hnutí STAN má proto jiné důvody, než starost o stáž Farského a moralizování, že údajně podvedli Piráty. Jmenování stínové vlády ANO je pokračováním vyhlášení totální války, v níž jde o všechno. Hlavně o vybudování obranného valu kolem majitele hnutí a jeho světa byznysu.