ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Covid je kšeft století. Bohatí bohatnou, chudí se zlobí. Kam nejlíp schovat peníze?

V létě jsem založil firmu, která má v názvu „kryptoměnová“, žádná banka mi kvůli tomu nechtěla otevřít běžný účet. Asi se bály, že kryptoměny představují něco nekalého. To kdybych založil firmu mající v názvu covid, hned by mě vítaly a možná bych dostal ještě dotaci. Covid je přitom podle mě kšeft století. Miliardy zákazníků a vynucená poptávka tlačená státy. Co může být lepšího? Už jen povinné očkování v Rakousku. To je pro výrobce vakcín dar z nebe.

Každý den slyšíme, kolik je nakažených, kolik je lidí s covidem v nemocnici, ale neslyšíme, jaký to je kšeft. Nicméně data ukazují, že na covidu umějí vydělat i ti, kteří s ním na první pohled nemají nic společného. Stačilo jen to, že vlastní velké společnosti.

Podle organizace Oxfam 10 nejbohatších mužů světa během koronakrize zdvojnásobilo své jmění. Jedná se konkrétně o Elona Muska, Jeffa Bezose, Bernarda Arnaulta a jeho rodinu, Billa Gatese, Larryho Ellisona, Larryho Page, Sergeye Brina, Marka Zuckerberga, Steva Ballmera a Warrena Buffeta.

Jejich majetek činil v součtu v březnu 2020 kolem 700 miliard dolarů, ze kterých do listopadu 2021 vyskočil na 1,5 bilionu dolarů. Zatímco Muskovi vyskočil majetek o 1000 procent, Billu Gatesovi „jen“ o 30 procent.

Toto počítání je ovšem ošidné. V březnu 2020 akcie prudce poklesly. Miliardáři naráz zchudli. Porovnání listopadu 2021 a března 2020 musí vést k velkému nárůstu zisku. I kdyby ovšem počítali jako základ únor, kdy se ještě akcie držely, byl by nárůst majetku ohromný. Majetek se totiž počítá hlavně z akcií a ty v posledním roce prudce rostou.

Rozevírají se tak nůžky ve společnosti. Těch, kteří na covidu vydělali, je relativně málo. Naopak těch, kteří na covidu prodělali, je hodně. To povede k logickým tlakům příjmovou nerovnováhu vyrovnat. Musíme počítat s tím, že tu budou další návrhy na zdanění superbohatých. Oxfam dokonce navrhuje, aby se firmy vzdaly svých práv ohledně výroby vakcíny, aby se mohly levněji vyrábět po celém světě.

To je něco, co je pro mě nepřekročitelné. Nechci velké daně pro superbohaté, protože se jim stejně vyhnou, nejsem pro popírání duševního vlastnictví, protože vlastnictví je v mých očích nedotknutelné. Když někdo něco objeví či vyvine, měl by být odměněn.

Jenže na druhou stranu je pravdou, že ohromné příjmové rozdíly ve společnosti nedělají dobrotu. Chápu, že někteří miliardáři volají po vyšších daních. Vědí, jak při revolucích dopadli bohatí.

Mnoho rozumných lidí se proto snaží své bohatství schovat. Nepotřebují jezdit super luxusním autem a stačí jim dobře vybavená střední třída. Nechtějí, aby se o nich psalo. Nechtějí být v tabulkách. Chtějí být mimo záři reflektorů.

Kam ty peníze ale schovat, aby nebily do očí? Vlastnictví akcií je vidět. Kde není vidět? Ve zlatě a v kryptoměnách. Proto ta ohromná poptávka. Proto také ta ohromná snaha vlád omezit kryptoaktiva. A jsme zase u toho. Založit krypto firmu je problém, založit covidovou firmu je super byznys s podporou vlády.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub