Veronika Vrecionová

Veronika Vrecionová Zdroj: Profimedia.cz

Do Česka přichází velký problém! Co žene nahoru ceny potravin?

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu roste cena energií, zejména plynu, který je také hlavním zdrojem výroby hnojiv. Jejich cena rovněž extrémně vyletěla nahoru. K tomu se přidává obava z nedostatečné ukrajinské produkce v letošním roce a na potravinový problém je zaděláno. Reflex přináší rozhovor s Veronikou Vrecionovou (ODS), členkou výboru Evropského parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova.

Rostly by ceny potravin, kdyby nebylo války?

Pravděpodobně ano, ale ne tak dramaticky. Ukrajina je největší světový exportér slunečnicového oleje a jeden z největších exportérů obilí, jímž zásobuje převážně severní Afriku a Blízký východ. Obavy z nedostatku těchto produktů vedou k růstu jejich cen. Není jasné, jestli a kolik se Ukrajincům podaří zasít a následně sklidit. Ukrajinci mají nedostatek paliva i hnojiv, a navíc jim Rusové část polí zaminovali. Rusko rovněž cíleně zničilo zařízení pro export potravin z Ukrajiny, zejména přístavy, protože naprostá většina se vyváží po moři. Vyvolávání hladomoru je tradiční ruský nástroj vedení války. Je to druhá Putinova fronta.

Jsou reálné obavy z nedostatku některých potravin? Jak jsme na tom ohledně potravinové bezpečnosti, pokud by kvůli tamnímu konfliktu došlo k významným výpadkům v exportu?

Česko z Ukrajiny zásadní množství potravin nedováží, ale světový obchod je propojen, proto nedostatek obilí v jedné části světa zvýší jeho ceny i na jiných místech. Nedostatku potravin se pravděpodobně bát nemusíme, ale ceny porostou. Jak moc, to záleží na vývoji války.

Nebudeme nakonec nuceni vyvážet i na Ukrajinu, abychom zabránili nějakému novému hladomoru?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!