Daniela Kolářová

Daniela Kolářová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Když někteří lidé chodí proti očkování demonstrovat, nebudu se divit, až mi někdo z nich třeba nastaví nohu.
Vždycky za tu rozumnou: i jako Knotková v tragikomedii Kulový blesk (1978), v níž musela žehlit průšvih svého manžela (Josef Abrhám) a čelit stěhováckému monstrplánu dr. Radosty (Rudolf Hrušínský)
Manželku postav Zdeňka Svěráka hraje Daniela Kolářová už téměř půl století – zde ve filmu Vratné lahve z roku 2007
Když byli synové malí, na pohádky jsme se samozřejmě dívali, ale teď někdy trávím Vánoce venku a tam zatím není televize. V Praze si je pouštím, ale ne u všech vydržím.
4
Fotogalerie

Herečka Daniela Kolářová o vánočních pohádkách, práci se Zdeňkem Svěrákem i touze po normálním životu

Když zavládl covid a herci přišli o práci, odjela Daniela Kolářová (75) na chatu „hrabat se v hlíně“. Tím se léčila od stresu z toho, že najednou vypadla z pracovního režimu. Na další role nemusela čekat dlouho: v poslední době byla k vidění jako major Hartmanová v seriálu Sestřičky Modrý kód a coby matka „zlobivého“ Tečky v diváckém kinohitu Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Na Štědrý den se objeví coby jedna ze sudiček v pohádce České televize Jak si nevzít princeznu. V březnu 2022 si na plátně už poněkolikáté zopakuje manželku postavy Zdeňka Svěráka v komedii Betlémské světlo. Tedy pokud budou otevřená kina a budeme žít „normálně“, což Daniela Kolářová nepovažuje za samozřejmost, nýbrž za dar.

Trojici sudiček v pohádce Jak si nevzít princeznu hrajete s Ivou Janžurovou a Naďou Konvalinkovou. Jak jste si rozdělily role?

Jsme šikovně poskládaná trojice. Já jsem racionálnější, realističtější i protivnější, Iva je zmatená a Naďa hodná. Každá své věštby cítíme jinak, a proto se o ně přeme.

Díváte se o Vánocích v televizi na pohádky?

Když byli synové malí, samozřejmě jsme se dívali, ale teď někdy trávím Vánoce venku a tam zatím není televize. V Praze si je pouštím, ale ne u všech vydržím. Pohádky jsou pro děti moc důležité, setkávají se v nich s pojmy dobra a zla, poctivosti a podvodu… Tohle etické poslání je velmi důležité.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!