Jaké jsou priority nastupujícího ministra školství Petra Gazdíka? Proč trvá na dalším vyšetřování otravy řeky Bečvy? A v čem podle něj lhala vláda Andreje Babiše?

Jaké jsou priority nastupujícího ministra školství Petra Gazdíka? Proč trvá na dalším vyšetřování otravy řeky Bečvy? A v čem podle něj lhala vláda Andreje Babiše? Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Dětem se kvůli covidu ukradl kus dětství. Já to považuju za zločin odcházející vlády.
Už původní vyšetřovací komise k případu Bečva došla k závěru, že vyšetřování evidentně směřuje k zametení pod koberec.
2
Fotogalerie

Zavírání škol chci bránit vlastním tělem, říká nastupující ministr školství Petr Gazdík

Spoluzakladatel a místopředseda STAN Petr Gazdík (47) považuje zavírání škol za zločin na dětech. Politik, původním povoláním učitel na vesnické základní škole, poté starosta v obci Suchá Loz a dnes opět i pedagog, je pravděpodobným novým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy v pětikoaliční vládě Petra Fialy.

Před třemi týdny jste reagoval na některé návrhy, jak řešit nepříznivou pandemickou situaci, slovy, že školy se budou kvůli covidu zavírat jen přes vaši mrtvolu. Platí to pořád?

Vzhledem k tehdejší situaci si za tím pořád stojím. Ale že se někdy v budoucnu možná školy zavřou, pokud bude situace neúnosná, úplně vyloučit nemůžu. Ovšem já budu vždy preferovat, aby se nezavíraly. Je to pro mě jasná priorita.

Bavíme se teď o plošném zaví­rání škol.

Ano. To je za mě jasné ne. Pokud už školy snad zavírat, tak jen lokálně a vždy podle situace. I kdyby měly zůstat otevřené třeba jen v jednom jediném okresu, tak to kvůli dětem stojí za to. Celoplošný lockdown škol považuji za nejhorší a rozhodně nejzazší řešení. A byl by pro mě na pořadu dne nejdřív až v okamžiku, kdy bychom zavřeli průmyslové podniky.

Jsme země, kde byly školy zavřeny nejdéle ze všech evropských států. Jak chcete dětem nahradit ukradený čas?

Upřímně – to nejde. Navíc se jedná o ztráty, které nelze kvantifikovat. Jde nejen o školu jako takovou, ale mnohem víc o sociální kontakty, interakce, zážitky s kamarády… Nic z toho nelze ekonomicky vyčíslit. Ano, dětem se kvůli covidu ukradl kus dětství. Já to považuju za zločin odcházející vlády. Proto opakuju, že sice nemůžu vyloučit, že postupně nebude zavřena většina škol, pokud bude epidemie postupovat hůř než nyní, ale mou snahou jako možného budoucího ministra školství je bránit tomu vlastním tělem.

Co když ale nový ministr zdravotnictví plošné uzavření škol bude chtít?

Sice nebudu souhlasit, ale pokud to bude většinový názor vlády, sklapnu uši a budeme mluvit jednotně. Jsem připraven nedělat to co někteří ministři odcházející vlády – takže pokud mě vláda přehlasuje, budu stát za ministrem zdravotnictví a podporovat i to, co jsem nepreferoval, ale byl přehlasován. Vláda musí působit zvlášť v tak náročné době jednotně, lidé jí musí věřit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!