Kolážista influencer TMBK, právě pokřtil svou novou knihu, TMBOOK.

Kolážista influencer TMBK, právě pokřtil svou novou knihu, TMBOOK. Zdroj: TMBK

Kolážista Tomáš Břínek, alias TMBK
Kolážista Tomáš Břínek, alias TMBK
TMBK plánuje další výstavu: na úspěch loňské expozice Českoland naváže Českoland 2.
Kolážista influencer TMBK, právě pokřtil svou novou knihu, TMBOOK.
Kolážista influencer TMBK, právě pokřtil svou novou knihu, TMBOOK.
22
Fotogalerie

Kolážista TMBK: „Dávám lidem jen to, co si zaslouží.“ Zpracovaný už má i pohřeb Miloše Zemana

Jedna z nejpopulárnějších osobností českého internetu, tvůrce satirických koláží reagujících na aktuální dění, grafik a influencer TMBK (40), právě pokřtil svou novou knihu, TMBOOK.

Jeho práci sice znáte i z Reflexu, pro který pracuje tři a půl roku, ale nikdy není na škodu zrekapitulovat si dění na tuzemské politické scéně v publikaci vynikající nejen vtipy, ale i skvostným designem. Rok po své úspěšné výstavě Českoland, na niž na Hithitu vybral téměř 1,5 miliónu korun, Tomáš Břínek opět vykoukl z internetu do světa živých lidí.

Tomáši, co říkáš na výsledky ­voleb?

Z profesního hlediska jsem trochu zoufalej, z toho osobního samo­zřejmě nadšen. Příslib posunu je jednoznačný, snad se něco ­ošklivě nepokazí.

Nevzala ti porážka hnutí ANO, a především předpokládaný ústup KSČM, ČSSD, Přísahy nebo Trikolóry ze scény munici?

Jistě, odcválal mi můj hlavní kůň i jeho pobočník… Fatální prohra komoušů mě těší nejvíc, ale ti mi při práci chybět nebudou, vždyť já do nich vlastně ani nešil. Oni se v posledních letech prakticky neprojevovali, žádné čáry s nimi udělat nešly. Pan Šlachta mohl být zajímavý, ale zaplaťpánbůh, že to nemusím testovat – jsem rád, že se do Poslanecké sněmovny se svou stranou nedostal, a že navíc ubral část klíčových hlasů hnutí ANO. Udělal nám dobrou službu.

Kdo ti bude chybět nejvíc? Hádám, že ministryně financí Schil­lerová – nejen že teď nebudeš mít inspiraci, pokud jde o oděvy a účesy, ale ani ta čísla už ti nebudou skákat tak vy­soko…

O osud hnutí ANO se nebojím, oni jistě budou dělat psí kusy i v opozici. Alena Schillerová, které se letuška na mé koláži ptá, jestli si dá „tea or coffee“, a ona si vybere „or“, měla okolo sta tisíce lajků a dosah přes milión. Ale oni vstanou noví bojovníci, a já navíc nejsem vázaný jen na politiku. Těším se, že se v šoubyznysu narodí nějaká nová Iveta Bartošová.

Kterou jsi využil jen měsíc po zpěvaččině tragické smrti v sadě povlečení Ivetä s kolejemi a lokomotivou, designem a názvem připomínajícím zboží z katalogu IKEA. Proč nepouštíš tyhle zlé kusy mezi svůj merch, k čepici Make Babiš Slovak Again a trpaslíčkům s obličeji Miloše Zemana a Jiřího Ovčáčka?

Vocaď pocaď. A myslím si, že by se to navíc až tak dobře neprodávalo, tragická smrt Ivety Bartošové už dávno vybublala. Měl jsem to ložní prádlo na výstavě ve vitríně, stála mi tam pomalu celá IKEA. Až teď rozšířím kolekci svého zboží pro fandy, bude to něco mnohem aktuálnějšího. Nejspíš se v tom odrazí covid nebo týdny kolem voleb. A jsem si vědom, že merch při nedostatku všech možných materiálů musím objednat hodně dopředu, takže ho hodlám vymyslet teď přes víkend, abychom to pod stromečkem našli.

Kolik koláží máš připraveno na chvíli, kdy zemře prezident Zeman?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!