Video placeholde
Havárie jaderné elektrárny Černobyl
Havárie jaderné elektrárny Černobyl
Havárie jaderné elektrárny Černobyl
Havárie jaderné elektrárny Černobyl
Havárie jaderné elektrárny Černobyl
29
Fotogalerie

Výbuch Černobylu lidi v Česku neohrozil, radioaktivitu v houbách ale najdeme i dnes, říká Dana Drábová

Letos uplyne přesně 35 let od výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl. Co se přesně stalo osudnou noc 26. dubna 1986? Kdo nebo co explozi zavinilo? A jak moc velké nebezpečí hrozilo tehdejším obyvatelům Československa? Nejen o tom jsme si povídali s českou jadernou fyzičkou a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.

Situaci kolem katastrofy v jaderné elektrárně Černobyl sledovala doslova z první linie. Dana Drábová přímo v roce 1986 monitorovala nebezpečné záření a jeho úroveň v Československu. Hned v prvním roce od výbuchu se navíc do ukrajinské radioaktivní zóny osobně podívala. Od té doby navštívila Černobyl nespočetněkrát a stala se velkou sběratelkou všech informací, které se k nehodě dají najít.

Ačkoliv šlo o katastrofu nevídaných rozměrů a Černobyl je bezesporu tím nejhorším, co se v oblasti jaderné energetiky mohlo přihodit, Dana Drábová potvrzuje, že lidé, kteří měli tehdy na starosti řešení krize, dokázali téměř nemožné. Navzdory těžkopádnosti sovětského svazu se podařilo udržet počet bezprostředních obětí na poměrně nízkých číslech.

S Danou Drábovou nadále probíráme seriál stanice HBO Černobyl, který měl premiéru v roce 2019. „Ačkoliv se jedná o výborný počin a každému jej doporučuji jako populární zdroj toho, co se v Černobylu tehdy odehrálo, tak se tvůrci dopustili jedné velké nepřesnosti. Tím byla celá zápletka kolem hrozící exploze vodních nádrží, které by, dle citace ze seriálu, učinily Evropu neobyvatelnou. Tak to ale rozhodně nebylo,“ upozorňuje Dana Drábová.

Byl Ďatlov hlavním viníkem Černobylské havárie a Legasov klaďasem, který všechno zachránil? Kolik toho ještě dnes o havárii nevíme? Proč rostly v Československu v roce havárie tak moc houby? Jak moc nebezpečné je vypravit se teď do míst bývalé elektrárny a jaká budoucnost čeká čtvrtý reaktor? Nejen to se dozvíte z rozhovoru v úvodu článku.