Adrian Rawlins jako Nikolaj Fomin. Muž, který ve 4-30 ráno po tragédii poslouchal Ďatlovovy zprávy o tom, že reaktor je po výbuchu nedotčen. Fomin byl hlavním inženýrem elektrárny

Adrian Rawlins jako Nikolaj Fomin. Muž, který ve 4-30 ráno po tragédii poslouchal Ďatlovovy zprávy o tom, že reaktor je po výbuchu nedotčen. Fomin byl hlavním inženýrem elektrárny Zdroj: HBO

Bioroboti, likvidátoři. I oni byli skuteční a díky nim se podařilo zabránit dalšímu šíření radiace
David Dencik jako Michail Gorbačov. Prvního muže SSSR, pro něhož znamenala černobylská katastrofa začátek konce, netřeba představovat
Paul Ritter hrál Anatolije Ďatlova. Černobylský šéf rovněž zemřel na následky ozáření, byl i postaven před soud
Jassie Buckley a Ljudmila Ignatěnková si jsou velmi podobné. Manželka hasiče, který zemřel na následky ozáření, žije se svým synem v Kyjevě
Sam Troughton jako Akimov, šéf noční směny v osudný den, resp. noc. I tato postava byla skutečná
9
Fotogalerie

Jak vypadali opravdoví protagonisté černobylské katastrofy? Porovnali jsme seriál s realitou

Minisérie HBO Černobyl vyvolala nebývalý zájem o okolnosti a následky výbuchu jaderné elektrárny V. I. Lenina v tehdejším SSSR. Díky tomu jsou nyní znovuobjevováni i lidé, kteří měli s elektrárnou co dočinění, ať už v dobrém či negativním smyslu. Postavy, které nám černobylská minisérie ukázala, se často inspirovaly skutečnými osobnostmi.

Až do dnešních dní trvají následky černobylské katastrofy. Přestože jsme svědky toho, že se do okolí černobylské elektrárny vracejí rostliny a zvířata, její okolí je stále zamořené radiací. Před několika lety dostala jaderná elektrárna Vladimira Iljiče Lenina (tak zněl její oficiální název) nový sarkofág, který má zabránit prosakování do spodní vody a také úniku další radiace. Některé její části – zamořené oblečení hasičů, které zůstalo na místě, nebo výbuchem zničený reaktor – však zůstane kontaminovaný ještě velmi dlouho.

Černobylská tragédie se stala jednou z příčin pádu Sovětského svazu. Její následky byly znatelné i v komunistickém Československu. V noci z 25. na 26. dubna 1986 došlo v městečku Pripjať v kyjevské oblasti na Ukrajině k havárii nejnovějšího, čtvrtého reaktoru černobylské jaderné elektrárny. Zhruba v půl druhé ráno se do ovzduší dostalo pětkrát více radioaktivních látek než při shození atomových bomb na Nagasaki a Hirošimu.

Do likvidace se zapojily jednotky svolané z celého Sovětského svazu, ani ony samy však přesně neznaly rozsah nebezpečí, který jim při likvidaci bezprostředně hrozilo. Na likvidaci katastrofy se podílelo téměř 85 tisíc lidí; více než polovina z nich přitom v důsledku radioaktivního zamoření zemřela.

Právě příběh likvidátorů černobylské tragédie je v seriálu vykreslený na příběhu hasiče Vasila Ignatěnka a jeho manželky Ljudmily, který s bolestnou svědomitostí hasí vybuchlou elektrárnu, aniž tuší, jaký to pro něj i jeho manželku (která později porodila nemocné dítě, jež záhy zemřelo). Tragická je také postava ústřední postavy seriálu, jaderného fyzika a předního vědce, Valerije Legasova. V retrospektivním úvodu seriálu se vědec, který už ví, že umírá na následky radiace, oběsí. I tato část příběhu je pravdivá, Legasov si opravdu vzal život, ale ne oběšením. Zastřelil se. Právě jeho hrdinný boj za minimalizaci nejhorších následků katastrofy si získal díky sérii obdiv a popularitu širší veřejnosti.

Oblibu si získal také Boris Ščerbyna, který se pokoušel „hasit“ následky Černobylu a komunikoval s nepružným a neodborným komunistickým aparátem. Jeho role se stala klíčovou i díky tomu, že na rozdíl od jiných se rozhodl riziko vybuchlé elektrárny nepodcenit a během likvidace tak trochu bojoval s větrnými mlýny. Někdejší sovětský místopředseda vlády zemřel v roce 1990.

Jak vypadali ostatní protagonisté černobylské tragédie se můžete podívat v galerii výše.