Video placeholde

Horáček: Značná část pacientů s covidem má narušené vědomí, stav deliria a problémy se soustředěním

„Samotný virus mimo jiné napadá také mozek. Klinické obrazy, které se vyskytují, jsou různé, značná část pacientů, když prodělává ty závažnější formy, tak má přímo narušení vědomí pod obrazem deliria, což je značná část těch pacientů, některé studie říkají, že skoro polovina,“ říká profesor psychiatrie, lékař a neurovědec Jiří Horáček v pořadu Prostor X. Dle jeho slov se nejproblematičtější dopady koronavirové pandemie na psychiku člověka dají rozdělit do tří oblastí – biologické poškození mozku samotným virem a s tím související následné psychologické obrazy, obavy z epidemie a zhoršující se sociální problémy. Obzvláště přímé biologické poškození mozku je dle Horáčka velmi závažný problém.

„V okamžiku, kdy ten pacient prodělá covid, tak se můžou dostavit nebo můžou zůstat nějaké příznaky, které přetrvávají i řadu týdnů, které zahrnují takový pocit oblenění mysli, zhoršení schopnosti se soustředit, myslet. Anglicky se tomu říká brain fog, jako takový zamlžený mozek, zamlžená psychika,“ vysvětluje Horáček.

Celý rozhovor s Jiřím Horáčkem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jiřím Horáčkem • Prostor X

„Až u poloviny případů se rozvíjejí vážné psychiatrické komplikace během té akutní infekce. Je to delirium, kvalitativní změna vědomí – vědomí je nestrukturované, zmatené, ti lidé delirují, tak jak to známe z medicíny a ve spoustě jiných diagnóz, tak tady se to vyskytuje také, což prostě svědčí o tom, že jednak je ten organismus celý narušen, plus ten virus napadá mozek, hlavně cévy mozku,“ upřesňuje Horáček.