Video placeholde

Vlastimil Válek: Vláda zřejmě mohla nakoupit více vakcín, ale odmítla to. Půjdu po té informaci jako pitbul

Lékař a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek se v pořadu Prostor X vyjádřil k problematice nouzového stavu v České republice. Dle jeho názoru není nouzový stav nadále nezbytné udržovat, neboť vláda ho stejně neumí využít ku prospěchu situace. Stejná, ba i lepší opatření by dle slov Válka šlo nastavit jednotlivými krajskými hygienickými stanicemi i bez nutnosti nouzového stavu. Pochybení vlády vidí Válek také v uzavření nižších stupňů základních škol a v nedostatečném postupu v očkování obyvatelstva. Dle Válkových slov vláda nevyužila všech nabídek k zásobení dostatečného množství vakcín pro spěšné proočkování populace.

„My jsme si objednali především vakcínu Pfizer. Dvanáct miliónů dávek, to znamená pro 6 milionů obyvatel. Pokud máme deset milionů obyvatel, tak 6 milionů je 60 %. Z logiky věci, gró našich obyvatel proočkujeme vakcínou Pfizer. Ta má svoje omezení, o kterých se přesně ví – chlazení a tak dále. Teď bych chtěl, aby nám ministerstvo nejlépe včera představilo strategii, jak proočkuje obyvatelstvo vakcínou Pfizer. Řekněme, že všechno bude klapat a v březnu sem třeba dorazí 4 miliony dávek, nebo 5, 6 milionů. Tak čekám, že v březnu proočkujeme 3 miliony lidí, abychom jim v dubnu dali druhou dávku. Ten cíl je proočkovat co nejvíce lidí co nejrychleji,“ vysvětluje Válek.

Další problém podle Válka spočívá v tom, že vláda ČR nevyužila všech nabídek zásobit se dostatečným množstvím vakcín k co nejrychlejšímu proočkování populace. „Vláda dostala i nějaké nabídky nakoupit více AstraZenecy, alespoň mám takové nepřímé informace a budu se po tom pídit jako pitbul, a že je odmítla. Já teď neříkám, že AstraZeneca je lepší nebo horší. To je debata, která není podstatná, je irelevantní, protože instituce, která je velmi seriózní, kde máme i my svého zástupce profesora Štěrbu, EMA jasně řekla, že tato vakcína je OK. To, že některé země z různých důvodů mají obavy… Já nevím, kdo v Jihoafrické republice tu obavu řekl, jestli to byla odborná společnost nebo nějaký politik… pokud to řekl nějaký politik, který se blbě vyspal a potřeboval zlepšit preference, tak tomu nevěřím. Pokud to byla seriozní studie epidemiologické společnosti, tak bych ji chtěl vidět a můžeme se o tom bavit,“ říká Válek.

Celý rozhovor s Vlastimilem Válkem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Vlastimilem Válkem • Prostor X

Na otázku, zdali vláda ČR neodmítla nabídku nakoupit více vakcín AstraZeneca pouze v rámci celoevropského dealu Válek reaguje: “Nikoliv. Celoevropský deal znamená, že EU objednala balíky vakcín od jednotlivých firem. A pak jednotlivé státy podepisovaly s těmi firmami smlouvu, kdy mohli objednat určité množství těch vakcín od těch firem až do určité výše a rozhodovaly se, kolik vakcín od jaké firmy do jaké výše objednají. My jsme v žádném případě neobjednali AstraZenecu do té maximální výše, do které jsme mohli. To znamená, že si ji můžeme doobjednat stejným způsobem a dostat ji sem dokonce velmi rychle a dokonce ty vakcíny… Pokud já vím, tak se objevilo nedávno řekněme pět milionu dávek, jedna z nabídek byla i pro naši vládu, my jsme jaksi nereagovali a koupila si to německá vláda."

Válek zároveň ohledně svých informací upozorňuje: „Byl bych opatrný, protože si ty data ověřuji z různých zdrojů a využívám toho, že jsem dělal kdysi evropského monitora, ale zatím všechny ty informace, které mám, tak takto vypadají.“