Video placeholde
Soňa Peková: Řádí tu jiné kmeny viru, ten jarní – jak jsem tehdy říkala – vymizel
Nejsem žádná hvězda ani herečka. Na jaře jsem se do mediálního světa dostala, ani nevím jak. Jen jsem se tehdy snažila rozptýlit obavy lidí, protože vše ovládala panika.
Na snímku je jedna stránka „přečteného“ genomu jarního viru. Genom má celkem třicet tisíc písmen „a“ „t“ „c“ „g“ označujících jeho „stavební kameny“, jimiž jsou adenin, thymin, cytosin a guanin a které se střídají v různých pořadích. Je to programový kód viru, jakýsi software. V čase nasbírá mutace čili chyby, jež mají vliv na jeho chování. Každý kmen má písmena poskládaná trochu jinak.
Nikdo tehdy nevěděl, co je to za virus. I my v laboratoři jsme měli stažený zadek. Bylo na místě uzavřít společnost, aby se to nešířilo.
4
Fotogalerie

Soňa Peková: Řádí tu jiné kmeny viru, ten jarní – jak jsem tehdy říkala – vymizel

Loni v červnu (video najdete v úvodu článku) předpovídala, že druhá vlna pandemie nepřijde a do Vánoc virus zmizí, nanejvýš zůstanou jen lokální ohníčky. Dnes mikrobioložka MUDr. Soňa Peková říká, že měla pravdu. To, co na podzim, v zimě i teď mezi námi koluje, jsou podle ní už jiné kmeny, jiné viry, které nejsou potomky toho jarního. Vidíme to černé na bílém v laboratoři, vysvětluje. Soňa Peková se před necelým rokem stala mediální hvězdou, ale postupem času schytávala jednu kritiku za druhou. Každopádně má jednu nezpochybnitelnou zásluhu – dokázala, že i soukromé laboratoře, nejen ty státní, mohou na covid testovat.

Na stěně vám tu visí čestné uznání Mensy 2020 za významný přínos inteligenci národa a šíření dobrého jména ČR ve světě, na druhé straně jste se stala terčem kritiky a oblíbenkyní konspirátorů. Jak se s tím vyrovnáváte?

Nejsem žádná hvězda ani herečka. Na jaře jsem se do mediálního světa dostala, ani nevím jak. Jen jsem se tehdy snažila rozptýlit obavy lidí, protože vše ovládala panika. Velká jarní vlna skutečně skončila na začátku června. Plyne to z našich laboratorních dat. Má je i Státní zdravotní ústav. O prázdninách jsme při testování na covid zachytávali pozitivitu jen velice vzácně. Bylo to prostě pryč. Neviděla jsem tudíž už důvod, abych se dál objevovala na veřejnosti. Dezinformace, konspirační teorie a weby nemám ráda, jdou mimo mě. Pokud jsem se stala nějakou jejich inspirací, je mi to líto. Oni použijí, koho chtějí. A že mě někdo někde znovu vyloví a ošklivě o mně mluví? Jeho problém.

Než se dostaneme k vašim jarním a letním výrokům, za které jste nejvíc kritizována: vy ve své laboratoři v testování na covid pokračujete, je to tak?

Ano, od března bez přestávky. Udělali jsme víc než třicet tisíc testů. I v létě jsme mohutně testovali, kvůli zahraničním dovoleným, pracovním cestám, natáčení filmů. Na posbíraných průkazných datech krásně vidíme, jak se počátkem září objevila druhá a pak i třetí vlna. Ta stále probíhá.

Vy jste však říkala, že druhá vlna nebude.

Ano, ale to jsem říkala v červnu. My jsme začali celé genomy těch virů sekvenovat. Laicky řečeno, přečetli jsme a zanalyzovali celou jejich genetickou informaci. To je kód, v němž je virus napsán. Na celogenomové sekvenování máme technologii. Zkoumali jsme zpětně i starší vzorky. Díky tomu odhalujeme, jak jsou viry promutované, jak vypadají a kdy se objevily další vlny. Už víme, že každá vlna byla způsobena jiným, novým virem a nemají nic do činění s tím jarním. To se pozná podle toho, že jarní vir nasbíral na konci své vlny celý batoh mutací, proměn ve svém genomu. A pokud by druhá nebo třetí vlna vznikly z té první, tak bychom ty mutace, které virus v průběhu času nabral, viděli i ve virech druhé a třetí vlny. Jenže není tomu tak. Takže původci druhé a třetí vlny jsou jiné kmeny viru. Odkud se vzaly, netuším.

Takže to podle vás není stále tatáž čínská potvora?

Není. Ty kmeny jsou si navzájem velice podobné, ale nejsou to potomci viru prvního. Je to něco jiného. A já nevím, kde je ta jeskyně, z níž vylétají.

Když se teď říká „britská mutace“, „jihoafrická mutace“, to značí jiný kmen viru?

Zkusím to vysvětlit laicky, příkladem. Vezměte si psy. „Pes“ je virus a jednotlivá plemena, třeba německá doga, čuvač či kokršpaněl, jsou „kmeny“. A ty kmeny mají svůj specifický mutační vzorec, podle něhož se poznají. Obrazně řečeno, na jaře jsme tu měli mírnějšího „čuvače“, počátkem podzimu už ostřejšího „kokršpaněla“, dnes se šíří ještě nebezpečnější „doga“. Britská varianta – která se tu už také vyskytuje a my ji kupříkladu identifikovali ve slánské nemocnici – se pozná podle specifických mutací, jež nese pouze tento kmen. I vnější projevy jsou jiné než u toho jarního. Častěji se přidružují zdravotní komplikace.

A ten britský kmen by mohl být superostrý vlčák?

Ano. A mírný jarní „čuvač“ je pryč.

Podle vás je tedy už čtvrtý v pořadí?

Jarní kmen byl první, zářijový druhý, prosincový třetí a nový, britský, je čtvrtý. Já bych to s nadsázkou skoro nazvala, že to na jaře byl SARS-CoV-2, v září SARS-CoV-3, v prosinci až dosud SARS-CoV-4. A ta britská mutace by se měla jmenovat SARS-CoV-5. Každá vlna se chová klinicky trošku jinak, virus má jiný genom, jiný program, podle něhož je napsán.

Své červnové tvrzení, že virus vymizí, tudíž zpětně nepřehodnocujete.

Vím, právě tohle mi neustále někdo omlacoval o hlavu. Ale ten jarní virus opravdu přestal cirkulovat (vymizel) už začátkem léta. Máme celogenomová data kmenů izolovaných z našich pacientů a sekvenční data jsou v medicíně považována za ultimativní průkaz identity, který nelze zpochybnit. Jarní virus vzhledem k své sebevražedně rychlé replikaci za několik měsíců nabral množství mutací čili chyb, to nám právě zmíněná data jasně ukazují; a to vidíme pouze přeživší kmeny. Takže ti, co mě natahují na skřipec, to dělají na základě nedostatečných informací, jak přesně vypadají genomy těch virů. A skutečně nejsem vědma ani nemám křišťálovou kouli, abych v červnu dokázala předvídat, co se stane v dalších měsících, jaké další viry přijdou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!