Koreanistka Nina Špitálníková: „I Kim Čong-un v projevech připustil, že je země v krizi, takže tragičtější už to být nemůže“

Koreanistka Nina Špitálníková: „I Kim Čong-un v projevech připustil, že je země v krizi, takže tragičtější už to být nemůže“ Zdroj: Nguyen Phuong Thao

I Kim Čong-un už připustil, že je KLDR v krizi, tragičtější už to být nemůže, říká koreanistka Nina Špitálníková

Vyslechla desítky příběhů plných hladu, poprav, otročení, znásilňování a podvodů. A všechna ta vyprávění končila útěkem – ze Severní Koreje do Číny a pak do Jižní Koreje. Nina Špitálníková (32), která své poznatky o dvou studijních cestách do KLDR už dříve publikovala v knize Mezi dvěma Kimy, sebrala do sborníku sedm silných rozhovorů se severokorejskými uprchlíky. Svědectví o životě v KLDR právě vychází.

Nejprve se musím zeptat na ­aktuální politické události: Jak myslíte, že bude aparátu Kim Čong-una po chuti vítězství Joea Bidena v amerických prezidentských volbách?

Jsem zvědavá. Vztahy mezi těmi dvěma zeměmi se totiž vždy odvíjely výhradně od toho, kdo byl americkým prezidentem. Joe Biden ve svých projevech kritizuje Donalda Trumpa kvůli onomu „přátelství“, které s Kim Čong-unem navázal, a je moudře pro to, aby se celý Korejský poloostrov zbavil veškerých jaderných zbraní; zatím američtí prezidenti trvali výhradně na odzbrojení Severní Koreje. Nemyslím si ale, že si Joe Biden bude chtít na Kim Čong-unovi dělat laciné PR jako jeho předchůdce v úřadě, takže uvidíme, jak to s diplomatickými vztahy dopadne.

Pokud Kim Čong-un zase na pár týdnů tajemně nezmizí – nebo nezmizí docela…

On se ztrácí docela často, ty jarní tři týdny mimo severokorejské obrazovky a média byl tehdy extrém, ale teď už je zase skoro měsíc nezvěstný. Pokud však nedojde k puči nebo se vůdcův zdravotní stav radikálně nezhorší, bude u moci, dokud nezemře, jako diktátoři před ním. Je mu teprve 36 let, může nás čekat ještě několik desítek let jeho vlády.

Jak podle vás vnímají obyčejní Severokorejci třetího z dynastie Kimů po jeho předchůdcích Velkém vůdci a Drahém vůdci?

Myslím, že ho neřeší. Během rozhovorů, které jsem se Severokorejci vedla, se ukázalo, že jen starší generace vzývala a opěvovala své vůdce a věřila oficiální ideologii čučche, socialistické doktríně absolutní soběstačnosti. Mladší generace, zejména městská, sleduje spíš než politiku kulturní výdobytky Západu, jeho kinematografii nebo módu. Oproti předkům je také Kim Čong-un u vlády velmi krátce; jeho otec Kim Čong-il vládl sedmnáct let, jeho děda Kim Ir-sen od vzniku KLDR roku 1948 až do roku 1994.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!